Хранене

Show_antoxidotika_forweb
Хранене

Опознай есенните антиоксиданти! - A'

Есента е сезон, през който рязкото „гмурване” в ангажименти и задължения кара мнозина от нас да чувстват отпадналост. Отговор на това състояние може да бъде режим на хранене, богат на антиоксиданти. Антиоксидантите подпомагат организма да се справи с увеличените всекидневни нужди и предлагат духовно и физическο благополучие.
Кои обаче са храните, които съдържат най-много антиоксиданти и могат да ни предоставят онази  стимулация и защита, които търсим през това време на годината? В следващите редове избрахме да ви представим три уникални антиоксидантни храни, които можете да включите в менюто си тази есен: асаибери, годжибери и нар.

Aкай бери
Боровинката Акай (açai berry), чийто диаметър не надхвърля 25 милиметра, произхожда от тропическите гори на Амазония, където бойците я хапвали, преди да потеглят за бой. Бразилците вярват, че Акай бери дава сила, енергия и устойчивост. В наши дни Акай от храна на бедните в Амазония (предоставя множество хранителни съставки и е храна, достъпна за всички) се е превърнала на Запад в суперхрана. Дървото, от което произлизат тези боровинки, прилича на палма и расте във влажна среда. Вкусът му напомня микс от червено вино и шоколад.
Боровинките Акай се явяват един от най-богатите източници на природни антиоксиданти. Заемат седмо място в скалата ORAC (Oxygen Radical Absorbence Capacity - скала, с която измерваме антиоксидиращата способност на различни биологични проби) и съдържат от 10 до 100 пъти повече антоцианини от червеното вино – антоцианините представляват най-голямата група оцветители в растителното царство и се съдържат в гроздето, като притежават антиоксидантни и антимикробни свойства.
Антиоксидантите на Акай бери, известни и като полифеноли, предпазват от оксидативния стрес и стареенето на клетките, като са полезни за сърдечносъдовата, имунната и нервната система. Допринасят също така за повишаване равнищата на енергия и жизненост на организма.
Как да се възползваме от изключителните му свойства? Няма нужда да пътуваме до далечна Бразилия. Достатъчно е да се разходим до най-близката аптека.
90% от Акай бери представлява семето и само 10% са пулпата и кората, съдържаща многобройни и важни хранителни съставки. Доказано е, че Акай е един от най-питателните плодове на планетата и че би могло да се използва даже и като хранителна добавка в случаи на недохранване1. Изследвания2 са показали, че Акай концентрира в плода си, и то във висока гъстота, някои от най-полезните вещества в природата: антиоксиданти, мастни киселини, витамини А, С, Е, метали като калций, желязо, магнезий, цинк, аминокиселини и минерали.
Като източник, богат на антиоксиданти, представлява оръжие срещу стареенето. Антиоксидантите забавят процеса на стареене, премахвайки разрушителното въздействие на свободните радикали върху клетките и предпазвайки - наред с другите неща -  от износващи болести, напр. от сърдечносъдови заболявания. Също така, Акай е богато на фибри, които допринасят за забавяне процеса на храносмилане3, стабилизират равнищата на кръвната захар4 и намаляват равнищата на холестерол5.

 

Източници:
1 da Silva Santos V., de Almeida Teixeira GH, Barbosa F. Jr., Açaí (Euterpe oleracea Mart.): a tropical fruit with high levels of essential minerals-especially manganese-and its contribution as a source of natural mineral supplementation, J Toxicol Environ Health A. 2014; 77(1-3):80-9. doi: 10.1080/15287394.2014.866923.2 da Silva Santos V., de Almeida Teixeira GH, Barbosa F Jr., Açaí (Euterpe oleracea Mart.): a tropical fruit with high levels of essential minerals-especially manganese-and its contribution as a source of natural mineral supplementation, J Toxicol Environ Health A. 2014;77(1-3):80-9. doi: 10.1080/15287394.2014.866923.3 Britt Burton-Freeman, Dietary Fiber and Energy Regulation J. Nutr. February 1, 2000, vol. 130 no. 2 272S-275S. 4 Hagander Β., Asp Ν., Efendić S., Nilsson-Ehle P., Scherstén B., Dietary fiber decreases fasting blood glucose levels and plasma LDL concentration in noninsulin-dependent diabetes mellitus patients, Am J Clin Nutr May 1988, vol. 47 no. 5 852-858. 5 Brown L., Bernard R., Willett W., Sacks F., Cholesterol-lowering effects of dietary fiber: a meta-analysis, Am J Clin Nutr January 1999, vol. 69 no. 1 30-42

 

Вижте и други есенни антиоксиданти тук!