Хранене

Show_antoxidotika_2_forweb
Хранене

Опознай есенните антиоксиданти! - B'

Годжи бери
През последните години, годжи бери (известно на български и под имената мерджан, лициум и вълче грозде) се наложи като една от най-популярните храни за тонизиране, укрепване и здраве на организма.  И то като Акай бери е микроскопично и чудотворно, тъй като съдържа широка гама от хранителни съставки, антиоксиданти, сложни полизахариди и монозахариди и доста благотворните за здравето на очите вещества лутеин и зеаксантин. Също така е източник, богат на фибри, протеини и въглехидрати. Съдържа 500 пъти повече витамин С от портокалите, бета-каротин, витамин Е и желязо.
Антиоксидантите, които се съдържат в него, спомагат за неутрализиране на вредните за организма свободни радикали и за намаляване стареенето на клетките и мозъка.
Сокът от годжи бери изглежда подсилва ефикасно метаболизма и имунната система, а плодът му се консумира лесно – изсушен, чист или разбъркан с кисело мляко и корнфлейкс.

Нарът – плодът на здравето и късмета
Преданието гласи, че нарът носи късмет, благоденствие и плодовитост. През последните години изследванията потвърждават положителните му ефекти върху здравето, следователно вече имаме много основания да го консумираме. Терапевтичните свойства на нара са били известни още в древни времена: споменават ги Омир, Теофраст, Диоскурид и Плиний. Днес научните изследвания подтвърждават емпиричните констатации на хората хиляди години по-рано: факта, че нарът дава жизненост и освежаване на организма в дълбочина, понижава кървното налягане и подобрява сексуалните постижения при мъжете с проблеми с ерекцията.
Съдържа разнообразни антиоксидантни вещества (антоцианини, танини, селен, фенолни киселини), които предпазват организма от вредното въздействие на свободните радикали, които всекидневно се образуват в следствие на клетъчния метаболизъм. Особено характерно е, че съдържанието на антиоксидантни полифеноли у нара е с пъти повече от това, което срещаме при други антиоксидантни храни, напр. чая, червеното вино и портокаловия сок.
Според Американския институт за изследвания за борба с рака, сокът от нар може да спомогне за понижаване нивата на лошия холестерол LDL и да намали наличието на атероматозна плака при артерии, които вече са претърпели стеноза, благодарение на жлъчната киселина, която съдържа. Тази киселина, съгласно находките на
съвременни проучвания, действа защитно срещу оксидацията на липопротеините1, които водят до образуване на атероматозна плака в артериите и представляват сериозен рисков фактор за сърдечносъдовите заболявания.
Не на последно място нарът е и важен източник на витамин А, витамини В комплекс, витамин С, както и на калций, калий, фосфор, магнезий,  фолиева киселина, мед и желязо, предпазва организма от въздействията на замърсяването и стреса, а също така от инфекциите, стимулира освежаването на кожата и блокира преждевременното състаряване.
Не ви остава нищо друго, освен да го опитате и да се възползвате от впечатляващите и преди всичко природни свойства на тези три антиоксидантни плода, за да прекарате есен, пълна с живост и енергия!

 

Източник
1 Hsieh CL1, Yen GC, Chen HY, Antioxidant activities of phenolic acids on ultraviolet radiation-induced erythrocyte and low density lipoprotein oxidation, J Agric Food Chem. 2005 Jul 27;53(15):6151-5.

*  OXY3™ е компелкс, съчетаващ червено грозде, ликопен и ресвератрол: вещества със силно антиоксидантно и срещу свободните радикали действие.

Научете (повече) за суперхраната Акай бери!