Здраве

Show_1440
Здраве

Алергии: Неприятната страна на пролетта

Течение от носа, кихане, зачервени очи, симптоми, които напомнят на настинка, но не са! Това е ... неприятната страна на пролетта! През този период алергиите са в своята стихия и много хора страдат от дразнещите им симптоми. Но не губете кураж. Отговаряйки на нашите въпроси, специалистът – алерголог д-р Стаматис Н. Вартоломеос, уверява, че има начин за справяне с алергиите.

Какво разбираме под термина „алергия”?
Алергията представлява патологична реакция на имунната ни система срещу определени вещества от околната среда, които не са опасни за организма и при нормални условия са добре приети, напр. полени от дърветата и растенията, протеините от храните (мляко, яйца, риба), лекарства и др. Тези вещества се наричат алергени и влизат в досег с организма чрез вдишване, поглъщане или контакт с кожата.

Кои са най-често срещаните видове алергии през този период?
По честота на срещане, най-разпространен е алергичният ринит, съпътстван или не от алергичен конюнктивит, алергичната астма, хранителните алергии, уртикария и алергиите, вследствие на ужилвания от насекоми (оси, пчели и др.).

Кои са най-често проявяваните симптоми?
Алергичният ринит се проявява с кихане, сърбеж, течение и запушване на носа. Обикновено е придружен от конюнктивит, чийто симптоми са зачервяване на очите, сърбеж, сълзене, дразнене на окото и чувстителност към светлина. Основните симптоми на астмата са затрудненото дишане, хрипове при вдишване и чувство на тежест в гърдите.
Уртикарията представлява характерен кожен обрив, придружен от сърбеж или парене. При много пациенти се наблюдава и подуване на лицето. Хранителните алергии са съпътствани от симптоми в областта на стомашно-чревния тракт (болки в корема, повръщане), кожата (сърбеж, зачервяване, обрив) и по-тежки – изпадане в анафилактичен шок (алергичен шок).
Що се отнася до алергите, предизвикани от ужилване на насекоми, симптомите могат да варират от средни (силна реакция на мястото на ужилването, която трае повече от 24 часа) до много сериозен анафилактичен шок.

Кои са отговорните фактори за появата на пролетните алергии?
За пролетните алергии са виновни главно полените от дърветата, растенията, като напр. житни растения, Parietaria judaica и др.
Също така, храната, която консумираме през пролетта, като скариди и морски дарове, сезонни плодове, като напр. ягоди, както и ужилванията от оси и пчели, поради активизирането им през този период, а и повечето време, което прекарваме на открито.

Кои са най-разпространените алергени?
Основно растенията, които разпространяват полени, като: а) някои видове дървета (маслина, акация, топола, бук, турска леска). б) житните растения (диви зърнени култури, треви). Често срещани пролетни алергени са също така гъбите, които се размножават интензивно през пролетта, и акарите.

Основни предпазни мерки
Сутрин, преди 9 часа, проветрявайте помещенията, тъй като освобождаването на полените от растенията започва малко по-късно. Така се избягва навлизането на големи количества полени в дома.
Когато се на открито, не лягайте и не сядайте на земята.
Не изпадайте в паника, когато ви доближи някое насекомо (оса, пчела). Резките движения с ръцете могат да ги подразнят и да ви ужилят.
Пациентите с алергия от полени на маслина трябва да избягват маслиновите горички в края на април и през май.
Не пушете. Пушенето влошава астмата и ринита.

С какви изследвания може да се открие кой или кои алергени оказват влияние на пациента?
Кожно-алергично тестуване. Това е най-разпространеният, бърз и щадящ метод за изследване, който се извършва с цел диагностициране на възможните причинители на пролетната алергия. Също така, могат да се направят кръвни изследвания, и да се определят общите антитела Е (общ ΙgΕ) и специалният ΙgΕ (RAST), спрямо конкретни алергени. Общите антитела, обаче, е възможно да бъдат в норма дори при хора, които страдат от алергия и са дали положителен резултат при кожно-алергично тестуване, а вторият (RAST) е по-малко чувствителен при определяне на даден алерген.

Как можем да се справим с алергиите?
Алергиите могат да бъдат овладяни с различни мерки. На първо място следва да се избягва алергенът. След това идва ред на медикаментозното лечение, с използване на антихистаминови или кортизонови препарати за локална или редовна употреба (главно при респираторните алергии), с адреналин при анафилактичен шок и др. Алтернативно, могат да се изполват препарати, съдържащи флавоноида кверцетин, който е доказано, че помага при някои пациенти. Накрая, чрез имунотерапия, при респираторни алергии и алергии от ужилвания на насекоми, които в по-голямата си част са лечими.

Какво представлява имунната терапия и как се прилага?
Имунната терапия е имунологичен метод на лечение. Става дума за специална терапия за намаляване на чувствителността, която се прилага за премахване на причината за поява на някои алергични заболяваня, като например респираторните алергии и алергиите към отровата на ципокрили насекоми. В последните години се правят опити за разработване на препарати за имунотерапия и при хранителните алергии. Целта на имунотерапията е да се промени имунната алергична реакция и да се развие резистентност на организма спрямо причинителя на алергията. Извършва се чрез поставяне на подкожна инжекция или прием на сублингвални таблетки, като се назначава единствено и само от специалист – алерголог.

Значението на пробиотиците
Пробиотиците са „приятелски настроени” микроорганизми, които обитават храносмилателния тракт и осигуряват необходимия баланс между полезните и патогенните бактерии. По този начин укрепват храносмилателния и стомашно-чревния тракт, спомагайки за по-доброто храносмилане и усвояване на храната, за производството на витамини, като същевременно подсилват пречистващата функция на организма от вредните елементи, които се приемат чрез храната. Пробиотиците трябва да бъдат с 0 % съдържание на млечни продукти и лактоза, хипоалергични.
Пробиотиците са необходимият съюзник на нашия организъм при приема на антибиотици, противозачатъчни или кортикостероиди. Спомагат за възстановяването на чревната флора, облекчаването на симптомите на раздразненото черво, а и за по-доброто функциониране на целия организъм.

 

Информация
Стаматис Н. Вартоломеос
Специалист - алерголог
e-mail: stavarcfu@gmail.com