Здраве

Show_magnisio_forweb
Здраве

Магнезий: До колко имаме нужда от него и къде може да го намерим?

Магнезият е елемент с множество свойства и ползи за организма. Достатъчно е да се отбележи, че спомага за протичането на над 300 биохимични реакции в човешкия организъм. Повечето жени го познават, тъй като го приемат по време на бременност, като специалистите подчертават, че магнезият е необходим не само за бременните жени, но и за всички нас! Повече подробности ще ни сподели ортопедът-хирург д-р Харис Вулгаропулос.

Какво представлява обаче този минерал и кое го прави така важен за организма? Според ортопеда-хирург д-р Харис Вулгаропулос става въпрос за един мек сребристо-бял минерал, който е осмият най-разпространен елемент в земната кора. „Изключително важната роля на магнезия за човешкия организъм се дължи на следните негови функции: Участва в производството на енергия в организма; необходим е за активирането на аминокиселините, за синтезирането на протеин, синтезирането на РНК и репликацията на ДНК; участва в нормалното функциониране на нервната система и съкращението на мускулите; спомага за нормална сърдечна дейност; подпомага растежа на костите и служи за активния пренос на йони, като калий и цинк през клетъчната мембрана.”
„Магнезият е изключително важен за превенцията на остеопороза, тъй като подпомага усвояването на калция. Без наличието на достатъчно количество магнезий не може да се поддържа необходимото количество калций в костите. Освен това, ако някой приема хранителни добавки с калций, без магнезий, е налице риск калцият да се натрупа не в костите, а другаде, напр. в стените на артериите или в бъбреците. Магнезият поддържа калция в разтворено състояние, като по този начин му пречи да се уталожи в артериите или да образува камъни в бъбреците” – уточнява специалистът.

Прием на магнезий
За да разберем колко важен е магнезият нека видим какви симптоми и заболявания може да причини неговата липса. Според д-р Вулгаропулос, липсата на магнезий може да доведе до:
• Нервномускулни нарушения: слабост в мускулите, крампи, атаксия, световъртеж, депресия, тетания, гърчове
• Сърдечно-съдови нарушения: предсърдни и камерни аритмии
• Метаболитни нарушения: нарушения в метаболизма на въглехидратите, хиперинсулинемия и атеросклероза
• Проблеми в костната система: остеопороза и остеомалация

От какво количество магнезий се нуждаем?
60% от магнезия се намира в костите, останалата част в тъканите и около 1% в кръвта. Възрастните мъже трябва да приемат ежедневно по 400mg, а жените по 310mg. След 30-годишна възраст тези количества нарастват до 420mg и съответно 320mg.
Приемът на магнезий става чрез храната – обикновено при един балансиран хранителен режим средностатистическият възрастен може да си набави необходимите количества магнезий. Почти всички храни съдържат магнезий – някои в по-голямо количество, други в по-малко (за храни, богати на магнезий вж. съответната таблица).
Въпреки това съществуват заболявания и състояния, които са отговорни за появата на липса на магнезий в организма. Захарният диабет, алкохолизмът, приемът на някои медикаменти (циклоспорин, аминогликозиди, амфотерицин, бримкови диуретици), прекомерната физическа активност (напр. при професионалните спортисти), синдромите на малабсорбация (напр. целиакия, непоносимост към определени храни, болест на Крон), бременността и кърменето, но и острата диария или изпотяване са най-честите причинители на хипомагнезиемия.
„Бременните жени, професионалните спортисти и лицата, които спортуват активно, болните от диабет и пациентите, страдащи от синдроми на малабсорбация са групите, които трябва да приемат магнезий като хранителна добавка” – заключава д-р Вулгаропулос.

Храни, богати на магнезий
Бадеми  (30 гр.)     80 mg
Кашу (30 гр.)         75 mg
Спанак (1/2 купа)  75 mg
Зърнени храни 55 mg
(1 купа)        
Фъстъци (30 гр.)        50 mg
Картофи   50 mg
(1 среден размер)      
Кисело мляко   45 mg
(225 гр.)       
Пълнозърнест ориз    40 mg
(1/2 купа)
Банан   30 mg
(1 среден размер)   
Стафиди (1/4 купа)  25 mg

 

Кой кой е
Харис Вулгаропулос
Ортопед-хирург

  • Свързани въпроси