Красота

Show_trixoptosi_forweb
Красота

Косопадът: главен проблем!

Оредяване, липса на обем и гъстота, косми, които ни изоставят. Косопадът причинява и на мъже, и на жени голямо безпокойство и в много случаи намалява значително тяхното самочувствие. Буйната грива е символ на здраве, красота и сексапил. Колкото и да изглежда странно, първата причина за посещението на дерматологичния кабинет е косопадът - и то при жените. Тъй като психологическите последствия от косопада доста често са сериозни, са разработени доста начини за справянето с него. Хубаво е обаче да знаем какво може да правим и какво не!

Под микроскоп
Едни се раждаме с малко, други с повече коса, всички обаче в крайна сметка стигаме дотам да имаме около 150 000-200 000 косъма в зрелите си години. От тях падат средно 70 косъма на ден, за да бъдат заместени с нови. Всеки косъм има цикъл на живот, който се състои от три фази: анаген, катаген и телоген, която определя естествения косопад.
Освен естествения косопад, често срещаме и патологични състояния, когато падат повече косми от нормалното, без да бъдат замествани от други. Това се отнася до почти всички мъже от една възраст насетне, макар че често се наблюдава и при младежи, както и при доста жени, които забелязват оредяване с напредване във възрастта. Има обаче и патологични случаи, които е вероятно да доведат до внезапно и видимо оредяване на косите на мъже и на жени.

Косопадът при мъжете
Гледката мъж без коса е всичко друго, но не и необикновена, особено във възраст над 50 години. Плешивостта се появява обикновено на предна линия, на слепоочията и на темето, оставяйки по-гъсти местата „на короната“ на главата. Причината за косопада при мъжете е главно хормонална и се свързва с влиянието на андрогените, тоест мъжките хормони, във фоликула на косъма. Косопадът при мъжете до голяма степен е наследствен, затова и често виждаме синовете да следват стъпките на бащите си, що се отнася до вида на косата им.

Косопадът при жените
Оредяването и падането на косата не е само проблем на мъжете. Отнася се и до жените и то също на силна наследствена основа. И в този случай (както и при мъжете) има връзка с остаряването, като може също да се свързва с различни здравословни състояния, например смущения на щитовидната жлеза или синдрома на поликистозните яйчници. Възможно е да се дължи и на бременност, лошо хранене, анемия или прекалено третиране на косата с бои, сешоар, перманентно къдрене/изправяне, продукти за фиксиране.

Не доброто психическо състояние се отразява и на косата!
Една от причините за косопада вероятно е лошото психическо състояние. Притеснението, стресът, интензивният стрес и други психологически фактори играят роля за състоянието на косата ви. Не са редки случаите, когато мъже и жени, след някаква голяма мъка или период на интензивен стрес, са видели гъстотата на косата им да намалява драстично.

Борба & профилактика
Терапиите за лекуване на андрогенна алопеция  (косопад) се разделят на  следните категории:

 • Терапия на участъци с миноксидил
 • Системна терапия (финастерид, дутастерид)
 • Хирургическа корекция чрез присаждане на космен фоликул и други техники
 • Камуфлажни техники. Използването на спрей, който оцветява кожата на окосмената част, използването на спрей, който с помощта на електростатично залепване увеличава дебелината на косъма, перуки от синтетичен или естествен косъм.
  При жените косопадът се бори с лекарства или с хранителни добавки. Ако обаче се дължи на някакво друго състояние, напр. дисфункция на щитовидната жлеза, приоритет е изследване на състоянието, предизвикало косопада. Уреди, които излъчват малки количества лазарно лъчение, могат също да помогнат за заздравяване на косъма, а друга опция е присаждането на косми върху засегнатите участъци.

Продукти против косопад и продукти за тънка коса могат да помогнат при косопада, а чрез специална козметика могат да се прикрият видимите „проблемни“ участъци.

Тъй като обаче най-добрата терапия е предпазването, специалистите препоръчват на мъже и на жени, които са изправени пред проблеми с косопада:

 • Правилен и балансиран хранителен режим
 • Ограничаване в използването на фиксиращи продукти за коса, които отслабват косата и причиняват косопад.
 • Внимателно и нежно миене на косата. Ако това не става внимателно, косата се изтощава, в резултат на което се наблюдава постепенното й падане.
 • Достатъчен и правилен сън, за правилната поддръжка и подхранване на косата от самия организъм.
 • Да се избягва излагането на косата на екстремни метеорологични условия (напр. на силно слънце).

Митове, свързани с косопада

 • Честите промени, напр. перманентно къдрене, изправяне, смяна на цвета, причиняват траен косопад
 • Късата коса или бръснатата глава „засилват“ растежа на косъма.
 • Пърхотът спомага за предизвикването на оплешивяване.
 • Оплешивяването е знак за висока интелигентност или одухотвореност.
 • Андрогенна алопеция (косопадът) се отнася само до мъжете.

7+1 съвети за предпазване

 • Използвайте шампоан на призната марка, закупен от професионалист, какъвто е фармацевтът.
 • Ако косата ви има конкретен проблем, дерматологът ви вероятно ще ви препоръча специален шампоан.
 • Недейте да „дерете“ с нокти, когато миете косата си. Движенията трябва да са нежни.
 • Избягвайте сушенето с гореща струя.
 • Избягвайте прическите, които „опъват“ косъма.
 • Следвайте балансирано хранене, което да включва - в подходящи количества - всички видове храни.
 • За предпазване от косопада и засилване на косата, използвайте специална хранителна добавка.
 • Ако забележите внезапен и интензивен косопад, добре е да се посъветвате със своя лекар.