Дете

Show_paidi_web
Дете

Хранителен режим за... здрави деца

Правилното хранене започва от... люлката и правилното развитие на детето минава през... чинията му. За хранителните нужди на детето и подрастващия ще ни разкаже диетологът с магистърска степен г-жа Астерия Стаматаки.
Научното общество отбелязва нуждата от правилно и балансирано хранене за здравето и благосъстоянието ни. Тези думи придобиват още по-голямо значение, когато говорим за деца.
„Един хранителен режим, който се характеризира с разнообразие, умереност и балансираност, е крайно важен за детската възраст, защото помага не само за физиологичното, телесно и духовно развитие, но и за защитата от хронични болести, които вероятно дебнат в зряла възраст. Правилният хранителен режим покрива енергийните нужди на детето и го запасява с хранителни състваки, които се изискват за правилното функциониране на детския организъм, развитието му (напр. развитие на костите, мозъка), както и за укрепването на имунната система“, обяснява г-жа Астерия Стаматаки.
Както един възрастен, така и едно дете, трябва да поема ежедневно всички необходими категории храни: протеини, сложни въглехидрати, полезни мазнини (мононаситени и полинаситени омега-3 мастни киселини), витамини, минерали и микроелементи. Много важни за развитието на детето са калцият, който е необходим за развитието на здрави кости и зъби, фосфорът и витамин D, за изграждането на здрав скелет, но и желязото, което е особено необходимо във фазите на бързо развитие на детето (сменят се на всеки няколко месеца в най-ранно детство и периодично по време на живота на детето, до юношеската  възраст), когато обемът на кръвта се увеличава. Това води до разреждане на кръвта, което води до падането на стойностите на хематокрита и появата на анемия.

Ключови храни за развитието на детето ви
Кои обаче са храните, които ежедневно трябва да присъстват в чинията на едно дете, така че да бъде осигурен достатъчен прием на гореспоменатите хранителни вещества. Следвайки основните принципи на средиземноморската диета, г-жа Стаматаки отбелязва, че не трябва да липсват следните храни:

 • Млечни продукти (мляко, кисело мляко, сирене): Богати са на калций. За да покрият ежедневните си нужди от калций, децата трябва да консумират на ден 2-3 порции млечни продукти (1 порция се равнява на 1 кофичка кисело мляко или 1 парче жълто сирене с големината на кибрит или 1 чаша мляко).
 • Плодове и зеленчуци: Представляват изключителен източник на естествени фибри, витамини, минерали и антиоксиданти. „Децата трябва да консумират поне 5 порции плодове и зеленчуци на ден (1 порция плодове се равнява на 1 среден на големина плод, а 1 порция зеленчуци се равнява на 1 кафена чашка сурови или ½ кафена чашка варени зеленчуци)“, отбелязва специалистът.
 • Пълнозърнести храни: Трябва да са основата на хранителния режим на детето. Изберете пълнозърнест овес, хляб и тестени изделия, кафяв ориз и др.
 • Храни, богати на протеини: необходимо е в ежедневния хранителен режим на детето да се съдържа някакъв източник на протеини (риба, нетлъсто червено месо, пилешко месо, яйца или варива).
 • Храни, богати на желязо, като телешко, черен дроб, свинско, черупчести (миди, стриди), октопод, сепия, скариди и консервирани сардели, боб, нахут, сусам, тиквени семки.
 • Омега-3 мастни киселини: Необходими са за организма, тъй като не може да ги произведе сам и трябва да ги поема чрез храните. Тези киселини са необходими за нервната система на детето, като имат и антивъзпалително действие. „Храни, богати на омега-3 мастни киселини, са мазните риби  (сардела, сьомга, пъстърва, риба тон и т.н.), морските дарове, орехите, лененото семе и тученицата. Два пъти в седмицата семейството трябва да консумира риба, като единият път рибата трябва да е мазна“, подчертава г-жа Стаматаки.

Що се отнася до приемането на калций, трябва да се акцентира особено много върху възрастовите групи 10-14 при момичетата и 12-16 при момчетата, тъй като тогава формират основна част от скелетната маса, така че нуждата от консумиране на калций се увеличава.

Кога едно дете се нуждае от хранителни добавки?
Г-жа Стаматаки отбелязва, че „когато едно дете следва правилен и балансиран хранителен режим, обикновено не се налага да приема някакви хранителни добавки“. От хранителни добавки може да се нуждаят деца или младежи, които:

 • имат избирателен апетит и изключват от храната си цели групи храни;
 • следват строги диети или са вегетарианци;
 • страдат от хранителни смущения напр.анорексия, булимия. В периода на растеж често се появяват хранителни смущения;
 • при които се наблюдава непоносимост към някои храни или алергии, като непоносимост към лактозата;
 • страдат от болести, които влияят на основния метаболизъм (стомашно-чревна малабсорбция, заболявания на черния дроб);
 • занимават се със спорт.

„Избягвайте да давате на детето си хранителни добавки, без предварително да сте се посъветвали със здравен експерт, педиатър или диетолог. За да вземе едно дете/подрастващ хранителна добавка, трябва да си направи изследвания, да се оцени хранителното му състояние и да се избере правилната хранителна добавка, която да съответсва на нуждите на конкретното дете. И накрая, помнете, че избираме добавки, на чиято опаковка е изписан номерът на сертификата на ЕМЕА“, завършва тя.
И накрая, особен случай представлява витамин D. Данните сочат, че дори и при един цялостен и балансиран хранителен режим, може да се наблюдава липса на дадения витамин. Следователно добре би било да проверите състоянието на детето си откъм витамин D и да се посъветвате със специалист за нуждата от допълнителното му приемане.