Здраве

Show_arthroseis_forweb
Здраве

Навиците, които вредят на ставите

Ставите на колената и бедрата са шампиони по оплаквания от „тежестите“, които вдигат и от лошото им третиране. И колкото повече минават годините, толкова оплакванията стават по-големи. Причините, които се крият зад болката в ставите, могат да бъдат много. Има ли нещо, което можем да направим, за да защитим ставите си? Какво ще трябва да променим в ежедневието си? Има ли навици, които ще трябва да ограничим или да засилим? Ортопедичният хурург г-н Спиридон Галанакос дава всички отговори.
Болките в ставите и проблемите с движението, които причиняват, влошават качеството на живота на около 2,5 милиона гърци [1]. Какво обаче причинява болка в ставите? Както пояснява  ортопедът  хирург г-н Спиридон Галанакос „във възрастовата група 20-50 години причините, които причиняват болка в ставите, обикновено се дължат на нараняване. Но също така има неизвестни причини, като автоимунно заболяване, т.е. ситуация, в която, поради някои неизяснени причини, тялото възприема собствените си клетки като чужди и ги атакува, което води до нарушаване на техните функции. Такива заболявания са ревматоиден артрит, псориатичен артрит и анкилозиращ спондилит. След 50-годишна възраст, болките в ставите се дължат основно на дегенеративни артропатии като остеоартрит и кристални артропатии, поради износване на ставите с течение на времето. Случаите, в които ставните проблеми започват в детството, са редки (ювенилен артрит).“
Въпреки това, причините не спират до тук. Болка в ставите може да се появи, поради възпаление или рефлексивна болка от съседни области, които са засегнати. В допълнение, има лоши навици, хранителни и други, например пушене и прекомерна консумация на алкохол, засягащи здравето на ставите. В следващите редове, с помощта на г-н Галанакос, цитираме хранителните навици, които могат да предизвикат възпаление и болка в ставите.
Лошото хранене. Храни с високо съдържание на захар може да предизвикат хиперактивност на имунната система и да активират възпалителни реакции, които могат да доведат до болки в ставите. Наситените мастни киселини и пурините са още два „виновни“ компонента. Наситените мазнини, които се съдържат в пълномаслените млечни продукти, в червеното месо (телешкото) и в преработените храни, могат да увеличат болката и възпалението в тялото, а пурините могат да причинят повишени нива на пикочната киселина и евентуално подагра. Подагра се случва, когато високите нива на пикочна киселина в кръвта причиняват образуване и натрупване на кристали около ставите.
Пурините са част от протеиновите храни, които се превръщат в пикочна киселина в организма. Съдържат се във вътрешностите и месните производни, в дивеча, в някои риби, които са с високо съдържание на мазнини, като скумрия и херинга, в мидите, дрождите, бирата и в твърдите, много зрели сирена.
Многото сол. Проучванията са доказали, че прекомерният прием на сол спомага за увеличаване на възпалителните фактори в организма [2]. Повечето преработени и пакетирани храни съдържат големи количества сол, така че трябва да се предпочитат възможно най-много пресни храни или поне пакетирани храни с ниско съдържание на сол. Избягвайте готови ястия. Може приготвянето на ястия в микровълнова фурна да е удобно, но много често тези ястия съдържат големи количества сол.
Пушенето и алкохолът. „Пушачите са изложени на по-голям риск от ревматоиден артрит, докато при тези, които консумират алкохол, съществува по-висок риск от развитие на подагра. Също така, някои хора с ревматоиден артрит са се убедили, че алкохолът може да доведе до появата на симптоми (подуване на ставите и скованост), но това са отделни индивидуални случаи“, обяснява експертът.

Хранителни добавки
Има ли хранителни добавки, които могат да помогнат за здравето на ставите? „Веществата, които доказано помагат, в краткосрочен и средносрочен план, са гликозамин, хондроитин, омега 3 мастни киселини, магнезий, витамини C, D и Е. По-конкретно, глюкозамин сулфатът се намира в естествено състояние в свързващата тъкан и хрущяла и спомага за подвижността, издръжливостта и цялостта на стуктурата на ставите. Активизира клетките, които са свързани с произвеждането на костната тъкан и хрущяла. Основополагащ е и за произвеждането на глюкозаминогликани, които са отговорни за образуването на мрежа, върху която се изгражда колагенът и за предпазване от разрушаване на хрущяла. Може да действа заедно с хондроитина, като спомага за ограничаването на възпалителните реакции и в последствие на болката. Що се отнася до витамините и минералите, те допринасят за здрави стави, чрез действието им по пътеките на възпалението, главно чрез действието им на антиоксидант или чрез приноса им за калциевата обмяна“, обяснява г-н Галанакос.

Наднормено тегло и упражнения
Наднорменото телесно тегло е едно от основните състояния, които се свързват с проблеми със ставите. Загубата на тегло намалява напрежението в колената, в тазобедрените стави и помага в предпазването от травми на ставите. Важно е да се отбележи, че при всяко увеличаване на теглото с половин килограм, напрежението в колената се увеличава 4 пъти, тоест два килограма! Също така изследванията показват, че увеличеното количество мазнини в тялото причинява увеличаване на факторите за възпаление. В случай, че някой има наднормено тегло, загубата на такова може само по себе си да доведе до известно облекчение на симптомите. Във всеки случай при хора със сериозно наднормено тегло и проблем например с колената, първата и най-важна лечебна мярка е загубата на тегло.

Една става остава функционална (тоест подвижна без да боли), само ако се движи. Така че упражненията за поддържане на подвижността на ставите са много важни. За предпочитане са такива, които свързват различни типове упражнения, напр.ходене, плуване, танци. Последните години особено популярни станаха други методи за упражнение, като пилатес, йога или тай чи, чието предимство е, че избягват интензивното натоварване на мускулите. Също така, един специалист може да предложи конкретни индивидуализирани упражнения, съгласно нуждите на заинтересования.

Вижте съвети как да заздравите ставите си чрез хранителния си режим!