Здраве

Show_arthroseis_diatrofi__forweb
Здраве

Хранeнето - щит за ставите

Както лошото хранене е вероятно да причини проблеми със ставите, така правилното хранене може да представлява щит за тях, въпреки че както отбелязва г-н Галанакос „малко са данните, които показват, че отделни хранителни съставки могат да помогнат за облекчаването на симптомите на артрит, с изключение може би на омега-3 мастните киселини, които помагат при ревматоидния артрит.“ Храни, богати на тези необходими мастни киселини, са ядките, различните видове семки и олиа. Във всеки случай, средиземноморският модел на хранене, с риба и бяло месо за протеини, много пресни зеленчуци и плодове във всички цветове като антиоксиданти и витамини, варива, мононенаситени мастни киселини (зехтин) и умерена консумация на алкохол, защитава комплексно здравето, отбелязва специалистът.
Все пак ключовата роля за предпазване от хронично износване на ставите, като напр.ревматизъм, изглежда, че играят и антиоксидантите, поради възможността си да забавят или да предотвратяват окисляването (тоест унищожаването на клетките, поради реакцията им с кислорода и освобождаването на свободни радикали)
Важна роля играе и калцият „тъй като остеоартритът и остеопорозата (намаляване на костната маса) често се проявяват заедно. Изберете храни, богати на калций, като полуобезмасленото мляко, сирене или кисело мляко, с ниско съдържание на мазнини, за да заздравите костите. Други източници на калций са соевото мляко и сиренето, плодовите сокове, които са обогатени с калций, сарделата, житните култури, зеленолистните зеленчуци, фасулът, хлябът. На ден консумирайте поне 3 порции богати на калций“, съветва специалистът. Ключът към правилното усвояване на калция е витамин D, който се произвежда в организма главно чрез взаимодействието със слънчевата светлина, но може да се приема в малки количества и от храни като мазните риби.
Страдащите от подагра, отбелязва г-н Галанакос, могат да се възползват от намаляването на протеините в храната си и особено от намаляването на храните богати на пурини (които изложихме по-горе). „Намаляването на консумацията на преработените храни, като пържените меса и замразените полуфабрикати, намалената консумация на храни, които се приготвят на много висока температура (напр. печенето на въглени), може да намали възпалението и да помогне при възстановяването на естествената защита на организма“ обяснява специалистът.

Хранителни добавки
Има ли хранителни добавки, които могат да помогнат за здравето на ставите? „Веществата, които доказано помагат, в краткосрочен и средносрочен план, са гликозамин, хондроитин, омега-3 мастни киселини, магнезий, витамини C, D и Е. По-конкретно, глюкозамин сулфатът се намира в естествено състояние в свързващата тъкан и хрущяла и спомага за подвижността, издръжливостта и цялостта на стуктурата на ставите. Активизира клетките, които са свързани с произвеждането на костната тъкан и хрущяла. Основополагащ е и за произвеждането на глюкозаминогликани, които са отговорни за образуването на мрежа, върху която се изгражда колагенът, и за предпазване от разрушаване на хрущяла. Може да действа заедно с хондроитина, като спомага за ограничаването на възпалителните реакции и в последствие на болката. Що се отнася до витамините и минералите, допринасят за здрави стави, чрез действието им по пътеките на възпалението, главно чрез действието им на антиоксидант или чрез приноса им за калциевата обмяна“, обяснява г-н Галанакос.

Наднормено тегло и упражнения
Наднорменото телесно тегло е едно от основните състояния, които се свързват с проблеми със ставите. Загубата на тегло намалява напрежението в колената, в тазобедрените стави и помага в предпазването от травми на ставите. Важно е да се отбележи, че при всяко увеличаване на теглото с половин килограм, напрежението в колената се увеличава 4 пъти, тоест два килограма! Също така изследванията показват, че увеличеното количество мазнини в тялото причинява увеличаване на факторите за възпаление. В случай, че някой има наднормено тегло, загубата на такова може само по себе си да доведе до известно облекчение на симптомите. Във всеки случай при хора със сериозно наднормено тегло и проблем например с колената, първата и най-важна лечебна мярка е загубата на тегло.
Една става остава функционална (тоест подвижна без да боли), само ако се движи. Така че упражненията за поддържане на подвижността на ставите са много важни. За предпочитане са такива, които свързват различни типове упражнения, напр. ходене, плуване, танци. Последните години особено популярни станаха други методи за упражнение, като пилатес, йога или тай чи, чието предимство е, че избягват интензивното натоварване на мускулите. Също така, един специалист може да предложи конкретни индивидуализирани упражнения, съгласно нуждите на заинтересования.

 

Вижте навиците, които могат да навредят на ставите ви!