Lifestyle

Show_xalarosi_for_web
Lifestyle

Релаксирайте... естествено

Модерното всекидневие и бързите темпове на живот въвличат всички във един постоянен маратон от задължения, който увеличава стреса и "краде" от съня и качеството на живот. Смятате ли, че стресът ви е надвил и не можете да се отпуснете или да спите? Търсите естествени начини да се отпуснете? Неврологът г-жа Ламбрини Суфлери ни дава отговорите.
Все по-интензивните темпове на работа в несигурна среда, но също така увеличаването на задълженията, са фактори, които са довели до увеличаване на честотата на "тревожното разстройство" в последните години. Според невролога г-жа Ламбрини Суфлери, "през ​​последните години, случаите на тревожно разстройство са се удвоили или утроили. Нищо чудно, че сега виждаме все повече и повече хора да тичат по улиците. Тичат за да се освободят от напрежението. Тичат, за да избягат от проблемите си, от това, което ги „задушава“, казва тя.

Липсата на сън
Това, което днес преобладава, е социалният стрес на индивида, това да успее да свърши всички задължения, социални, финансови, професионални. В същото време, психиката му се натоварва от факта, че е загубил стандарта на живот, който е имал преди и от осъзнаването, че с всеки изминал ден става все по-лошо. Тази ситуация не е без последствия за здравето и благосъстоянието ни.
"Човек, който постоянно е под напрежение, се затруднява да се отпусне и да си почине качествено. Това води до загуба на сън, намаляване на ефективността на следващия ден и навлизане  в нов цикъл на стрес и изнервеност", отбелязва експертът.
Здравият сън е ценен за здравето и благосъстоянието ни - никой не може да отрече това. Липсата на сън, особено ако продължава дълго време, предизвиква нарушена концентрация и внимание, обяснява експертът. Не липсват случаи на неправилно диагностицирани лица с леки когнитивни увреждания и деменция, докато истинският проблем е липсата на достатъчно сън.
Лишаването от сън е свързано с редица проблеми, като главоболие, сърцебиене, умора, раздразнителност и лоша концентрация през деня, докато хроничната му недостатъчност може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Също така, лошият сън може да стане причина за участие в пътен инцидент или инцидент на работното място, поради сънливост.
Но на психологическо ниво, значението на добрия сън е решаващо. Хората, които не спят добре, страдат по-често от депресия, хронична умора, проблеми в настроението, а понякога имат пропуски в паметта.
Сънят е нашият природен лечител, "билетът ни" за здраво тяло и ум. По време на сън се спестява енергия, "подреждат се" мислите и спомените в мозъка, мускулите си почиват и се възстановяват, действа растежният хормон, който лекува увредени клетки и поправя щети.

Съществуват решения
Има ли неща, които можем да направим, за да се намалим ежедневния стрес? Неврологът отговаря положително и ни изброява някои полезни стъпки:

Стъпка 1 - Упражнения. "Физическите упражнения могат да помогнат, но ако човек не ги въвежда в живота си като задължение. Също така, за предпочитане е да стане плавно и адаптирано към ритъма на всеки човек ", обяснява г-жа Суфлери.
Стъпка 2 - Хранене. Съвременният начин на живот е съпроводен с консумацията в заведения за бързо хранене, което вероятно не предоставя човек хранителните вещества, от които се нуждае. В много случаи, е полезна хранителна добавка с витамини от витамин В комплекс или магнезиева добавка, които облекчават симптомите, свързани със стреса и имат релаксиращи свойства. Витамините от витамин В комплекс, могат да помогнат значително, тъй като е доказано, че участват в отпускането на нервната система, и косвено помагат да се подобри качеството на съня.
Стъпка 3 - Отделете време за себе си. "Много е важно всеки човек да намира всеки ден макар и пет минути, за да направи една "мини-медитация". Трябва да се погрижи тези пет минути да е сам със  себе си, без външни стимули, за да  помисли какво му е необходимо и какво не в живота. Живеем в ерата на скоростта, когато човек не успява да помисли за това, какво му трябва и какво не. Той носи купчина "боклуци" (под "боклуци", имаме предвид нещата, които го ангажират) и ги държи от страх да не пропусне нещо", отбелязва експертът.
Стъпка 4 - Релаксиращи напитки. Билки като лайка и валериан имат доказано релаксиращо влияние върху тялото и могат да помогнат значително при разстройства на съня.
Стъпка 5 - Аромат... на етерични масла. Създайте  дзен атмосфера във вашия дом, с етерично масло от лавандула или какъвто аромат ви харесва. Тя ще ви помогне да се отпуснете и да помислите за всичко, за което не успявате или не сте в състояние да мислите, докато тичате... със 100 км/ч, за да успеете с всичко!
Стъпка 6 - Приемане на медикаменти. "Ако спазвате всичко споменато по-горе, резултатите при справянето със стреса най-често са впечатляващи. Въпреки това, ако тези мерки не успеят и лекуващият лекар прецени, че е необходимо, може да се назначи прием на медикаменти", отбелязва г-жа Суферли.

Кога трябва да потърсим помощтта на специалист?
Може би е дошъл моментът да потърсим помощ за стреса от специалист, когато:
• усещаме, че оказва влияние върху здравето ни
• чувстваме, че "никога няма да свърши"
• стигаме до отчаяние,  и "си плюем на петите"
• чувстваме депресия, тъга, безнадеждност
• нямаме апетит
• трудно заспиваме
• консумираме храна или алкохол в големи количества
• имаме притеснения, чувства и мисли, които се затрудняваме да изразим
• драстично са засегнати отношенията ни с другите
• не можем да контролираме реакциите си.

Социална часовата разлика
Изключително бързите темпове на живота ни и взискателни условия на труд причиняват на повечето от нас нов вид часова разлика. Известният като "социална часова разлика»  термин се утвърждава като такъв, както и като вид болест през последните 10 години и се дължи на бързото темпо на живот, взискателните условия на  труд, липсата на свободно време и качествен сън и се проявява със същите симптоми като тези, която получаваме, когато пътуваме със самолет до държави с голяма часова разлика: умора, раздразнителност, главоболие и стомашно-чревни разстройства.