Красота

Show_argan
Красота

Арганово масло: чудото на козметологията

Мароканците го наричат "течния бог" или "течното злато" на пустинята, благодарение на благотворното му въздействие върху кожата и косата. Аргановото масло се произвежда от ядките на едноименното дърво, което вирее главно в Мароко. То е известно по цял свят със своите хранителни, козметични и лечебни свойства.
Известно със своя мощен тонизиращ и антистареещ ефект, аргановото масло е тайната за красота на лицето, тялото и косата. Местните жени го използват в продължение на стотици години, за ежедневна грижа за лицето и тялото, за профилактика и лечение на напукана кожа, но също така и за борба с бръчките. Най-важното действие на аргановото масло е силният му ефект против стареене, тъй като помага на кожата да поддържа своята еластичност, стегнатост и младежки вид. Ето защо все повече и повече козметични компании избират да добавят това чудодейно масло в своите рецепти, като така правят това масло най-големият хит в козметологията.
Както отбелязва фармацевтът г-жа Агорица Гадзулис,  „аргановото масло се извлича от ядката на плода на аргановото дърво (Argania Spinosa), което расте в Мароко. То е ценно заради хранителните и медицинските си приложения, но най-вече заради използването му в козметологията, където се смята за ценно както заради отличните си качества, така и заради редкостта си. Днес Argania Spinosa се отглежда системно върху големи площи и плодовете му се събират механично. Дори мароканското правителство субсидира отглеждането на това дърво.“
Г-жа Гадзулис пояснява, че козметичното масло се произвежда от неизпечени семена от плодовете на Argania, докато от изпечените семена чрез пресоване се произвежда олиото за готвене. Всъщност, изглежда, че и аргановото олио за готвене притежава възхитителни качества. „Хората, които консумират в храната си кулинарно масло от Арган, рядко развиват рак и сърдечно-съдови заболявания. Също така, изглежда, че аргановото масло намалява нивата на триглицеридите и холестерола в кръвта,“ подчертава г-жа Гадзулис.

Argania spinosa
Дървото расте в субтропичната зона на Сахара, въпреки че някога е покривало цяла Северна Африка. Днес е защитено от ЮНЕСКО, като световно културно богатство. Това е вечнозелен бодлив храст с продължителност на живота 150-200 години, като може да достигне до 10 метра височина. С дълбоката си коренова система предпазва почвата от ерозия в северната част на пустинята Сахара. През продължителни периоди на суша не дава плодове. Това невероятно дърво се споменава за първи път през 1510 г. от изследователя Лео Африканус и в момента обхваща огромна равнина от 2,5 милиона хектара между Атласките планини и Антиатлас.
Производството на аргановото масло, което става най-вече с помощта на традиционни методи, е продължителен процес. Всяка костилка трябва да се отвори, за да се отделят ядките и се твърди, че за производството на един литър масло са необходими 20 часа работа.

Състав
Но на какво се дължи ефективността на аргановото масло? Тайната изглежда се крие във високото съдържание на ненаситени мастни киселини (80%). Освен това, е един от най-богатите природни източници на витамин Е. Интересното е, че съдържа десет пъти повече витамин Е, в сравннеие със зехтина, а също така съдържа антиоксиданти, сквален, каротини и феноли, които действат, като неутрализират свободните радикали. Съдържа 70,2 мг витамин Е на 100 г., (витамин, много важен за кожата) за разлика от зехтина, който съдържа само 12 мг или палмово масло, което съдържа 25,6 мг. Ето защо то е най-подхранващото, най-хидратиращо и с най-силно действие срещу бръчки масло, което се среща в природата. Както пояснява г-жа Гадзулис, аргановото масло е по-устойчиво на окисляване от зехтина.
„Той се използва при кожни заболявания като ювенилно акне и суха кожа, като същевременно осигурява ефективна хидратация и възстановява изтощената и увредена коса“, казва г-жа Гадзулис и обяснява: "Анти-стареещият ефект на маслото се дължи на  съдържанието на витамин Е в него. В допълнение, витамин А увеличава еластичността на кожата и стимулира синтеза на колаген. Фенолите действат като антиоксиданти и противовъзпалително, срещу бактерии и гъбички, а скваленът като омекотител. Фитостеролите спомагат за защитата на колагена, докато тритерпените забавят стареенето. Ако пък се смеси с масло от нар, ефектът на антиоксидант се увеличава“.
Като козметични свойства, това е масло с мека, немазна текстура, с лек аромат, напомнящ на орех.
Бързо се абсорбира от кожата и предпазва от слънчева UV радиация, противодейства на свободните радикали и предотвратява развитието на бръчки. Противовъзпалителният му ефект го прави идеално за облекчаване на акне, а също така намалява болката и белезите от изгаряния и ожулвания.
Откриването на уникалните му свойства е довело до увеличаване на козметичните серии, които го съдържат. Така, докато през 2007 г. на пазара в САЩ е имало само два продукта, съдържащи масло от арган, техният брой през 2011 г. е надхвърлил 200!
Състав на аргановото масло
Г-жа Гадзулис ни описва подробно състава на аргановото масло:
✔ олеинова киселина 42,8%
✔ линолова киселина 36,8%
✔ палмитинова киселина 12,0%
✔ стеаринова киселина 6,0%
✔ линоленова киселина <0,5%

Свойствата на аргановото масло
В следващите редове госпожа Гадзулис обобщава чудодейните свойства на аргановото масло:

 • Действа против бръчките
 • Антиоксидант
 • Регенерира клетките
 • Намалява дълбочината на белезите
 • Облекчава екземите
 • Действа против акне
 • Балансира производството на себум
 • Овлажнява в дълбочина
 • Използва се срещу стрии
 • Успокоява раздразнената кожа
 • Укрепва косата и придава блясък на косата
 • Подхранва накъсаните краища на косата
 • Облекчава сърбежа
 • Укрепва слабите нокти
 • Облекчава изгарянията