Здраве

Show_ygeia_genous_thilikoy_548x326_healthymegr
Здраве

Здраве в женски род! – Първа част

Съвременната жена изпълнява множество роли и има огромен брой задължения, нещо което е вероятно да доведе до стресови състояния. Когато този стрес се «материализира», това се проявява по различен начин, в зависимост от индивидуалните особености на всяка жена. Мигрената, косопадът, анемията, синдромът на раздразненото дебело черво, проблемите със съня и метаболизма, различните видове тиреоидит, психичните заболявания и депресията са най-често срещаните здравословни проблеми, с които се сблъсква женският пол.
Недостатъчното количество сън, в съчетание с небалансираното хранене, допълват общия стрес, характерен за нашата епоха, и натоварват още повече женския организъм. За да може една жена да отговори на по-големия брой задължения у дома и на работното място, би могла да тонизира своя организъм с прием на витамини и други хранителни добавки. Най-добре би било да приема конкретна комбинация от витамини и микроелементи в продължение на три месеца, а след това да я смени с друга, така че организмът да се снабдява с пълната гама от необходими вещества и да се подпомогнат всички негови системи и функции.

Съюзниците на съвременната жена
Витамин C се смята за абсолютно необходим за женското здраве, тъй като подсилва имунната система на жената, като същевременно действа и срещу оксидативния стрес и дарява кожата с блясък.
Витамините от група В укрепват нервната система и същевременно, заедно с фолиевата киселина, оказват влияние на усвояването и обмяната на желязо, като по този начин осигуряват високи нива на желязо и феритин в организма и снабдяване на тъканите с кислород.
Витамин D е необходим за регулиране на усвояването на калция и фосфора, процес, изключително важен за здравето на костите и зъбите, като същевременно се улеснява функционирането на имунната система, чрез увеличаване на съпротивителните сили на организма срещу тежки заболявания (напр. рак на гърдата).
Силно антиоксидантният витамин Е предпазва организма от свободните радикали и значително забавя процеса на стареене на тъканите.
Микроелементът селен, също чрез своите антиоксиданти свойства, се бори с депресията, стреса, дисфункцията на щитовидната жлеза, сърдечно-съдовите и множество автоимунни заболявания.
Магнезият подпомага усвояването на калция, функция, важна за костите, и благоприятства за мускулната релаксация. Недостигът му, в много случаи, води до появата на мускулни крампи и спазми.
Цинкът е необходим за множество ензими, които са отговорни за метаболизма на мазнините, протеините и въглехидратите, т.е. е неразривно свързан с процеса на производство на енергия. Същевременно е особено ефективен в борбата с инфекции и заздравяването на рани, а при настинка се бори ефективно с риновирусите.
Пробиотиците, т.е. непатогените микроорганизми, които са близки до полезните бактерии в червата, подобряват състоянието на чревната флора. В резултат на това се избягва появата на възпаления на червата, състояния като запек и диария, както и непоносимост на организма към различни храни (напр. млечни продукти). Особено при женския организъм пробиотиците играят важна роля за превенцията и лечението на гинекологични проблеми, като гъбични инфекции, вагинити, цервицити, цистити и инфекции на пикочните пътища.

Значение на превенцията
Бих посъветвала жените, които се интересуват от това да са в добро здраве във времена, които не предоставят условия за здравословен живот, да се концентрират върху превенцията. Годишните профилактични прегледи и ПАП-тестовете (цитонамазка) ни дават информация за здравословното състояние на организма, като в случай на проблем дават възможност за навременна намеса и вземане на мерки за справяне с появилите се заболявания. Приемът на подходящите хранителни добавки възпрепятства отслабването на женския организъм и му позволява да поддържа своите запаси и балансирано състояние, колкото и да го натоварваме. Физическите упражнения, консумирането на качествена храна, правилното разпределяне на храненията през деня, достатъчните часове сън, при условие, че нощният сън трябва да започва в 22:00-22:30 (тъй като организмът ни се чисти най-активно от натрупаните токсини в часовете между 23:00 и 04:00 сутринта), ще направят организма ни способен да се справи със забързания ритъм и множеството задачи, пред които жените са изправени всеки ден.

 

Научете повече за важните моменти през бременността и менопаузата, като натиснете тук!