Здраве

Show_10symvoules_02
Здраве

10 съвета за... приятно гмуркане през лятото!

Лятото вече е тук, а заедно с него и гмуркането в морето или басейна. Как можем да се подготвим най-добре, за да се насладим на тези моменти сигурно и спокойно?

1. Винаги имаме следните неща в плажната си чанта:
• Втори чифт бански, така че след плуване да се преоблечем, за да не бъдем мокри и да избегнем евентуални възпаления.
• Плажни кърпи, за предпочитане от памук, тъй като памукът дава възможност на кожата да диша. Избягваме кърпите, направени от изкуствени материали, защото, в комбинация с морската вода, горещината и потта, може да доведат до появата на гъбички.
• Слънчеви очила (за предпочитане с поляризация, които да неутрализират отражението на силната слънчева светлина).
• Чантичка със слънцезащитни кремове или масла и с репеленти.
• Приятно и интересно четиво или нещо друго, което да повдигне лятното настроение.

2. Излагаме се на слънчева светлина с повишено внимание. Полезното за тялото излагане на слънчева светлина е за период от 10 до 20 минути дневно, в часовете с ниско ниво на ултравиолетово лъчение – тъй като това спомага за синтезирането на витамин Д от организма и намалява предразположението към остеопороза и някои кожни заболявания (напр. псориазис). Важно е да се отбележи, че чувствителността към слънчева светлина се увеличава, ако преди излагане на слънце сме ползвали парфюм, кремове против стареене или ако сме приемали антибиотици, нестероидни противовъзпалителни средства, антипиретици и др., преди употребата на които е добре да се консултираме със специалист.

3. Избираме правилното слънцезащитно средство, според това към кой фототип принадлежи нашата кожа. Фототипът  представлява класифицирането на хората според реакцията на тяхната кожа спрямо излагането на слънчева светлина. Съществуват 6 фототипа, съобразно цвета на кожата, очите и косата. Гърците принадлежат, в по-голямата си част, към 3-ти и 4-ти фототип. Хората, които принадлежат към 1-и и 2-и фототип, т.е. са със по-светла кожа, която лесно изгаря и почернява трудно, е добре да използват за лицето и тялото кремове или емулсии със слънцезащитен фактор 50+. За тези, които спадат към 3-ти и 4-ти фототип, се препоръчват слънцезащитни средства с фактор 25+, а за тези от 5-ти и 6-ти – с фактор 15+. Важно е, също така, слънцезащитните продукти да съдържат допълнителни съставки, като алое, полифеноли и витамин B5, така че да осигуряват овлажняването на кожата и да спомагат за предпазването й от стареене.

4. Нанасяме точното количество слънцезащитен крем/спрей. Високият слънцезащитен фактор не гарантира продължителната защита на нашата кожа. Необходимо е да нанесем достатъчно количество от продукта. Общоприетото количество е 2mg/cm. Трябва, също така, след всяко влизане в морето да нанасяме нов слой от слънцезащитния продукт.

5. Грижим се за косата си. Излагането на слънчевите лъчи, солената морска вода или хлорът в басейна изсушават косата и тя губи своя блясък. Добре е да използваме слънцезащитно масло или лосион, според типа коса, богати на водоустойчиви UV филтри и съдържащи вещества, които овлажняват косъма и го възстановяват и предпазват от накъсването на връхчетата (напр. арганово, маслиново или бадемово масло, масло от овес, карите или гроздово семе, витамин Е и алое). Първоначалното нанасяне трябва да стане преди да отидете на плажа, като нанасяте повторно по време на излагането на слънчевите лъчи. Полезно е, също така, да намокрим косата си със сладка вода, преди да влезем в морето или басейна, защото по този начин намаляваме усвояването на хлора или солта от косъма и запазваме неговата еластичност.

6. Защитаваме очите. Необходимо е да носим със себе си чифт UV-поглъщащи слънчеви очила, които да ни предпазват от ултравиолетовите лъчи (UVA-UVB). Силното слънце, пясъкът, водата на басейна и хлорът могат да причинят микротравми на очната роговица. Не трябва да си търкаме очите, трябва да ги изплакваме със сладка вода и да използваме капки за овлажняване тип изкуствена сълза, както и капки със хиалуронова киселина, витамини В12 и В5, които овлажняват и същевременно предоставят нормално омазняване. В случай, че сте алергични, трябва да използвате специални капки за очи, след консултация със специалист.

7. Винаги използваме продукти за след слънце. След плажа и слънчевата терапия, кожата има нужда от ударно овлажняване и балансиране на PH-то. PH-то на кожата е приблизително 5,5. Колкото повече то се увеличава, толкова кожата става по-податлива на действието на патогенни микроорганизми, което създава риск от развитието на кожни заболявания. Следователно е необходимо да се употребяват продукти за след слънце, под формата на лосион или крем и богати на вещества като алое, пантенол, йогурт с антоцианин и витамин Е.

8. Създаваме защита на организма за избягване на инфекции на пикочните пътища или гъбички.Добре е през деня да изпием разтвор на 5ml сода бикарбонат в половин литър вода или сода на хапчета, които алкализират и по този начин намаляват симптомите и развитието на патогенни микроорганизми. За справяне с гъбичните инфекции можем да прилагаме крем с лайка или да правим промивки с лайка. Американската червена боровинка също е от полза, тъй като облекчава първоначалните симптоми на инфекциите на пикочните пътища и има превантивен ефект при рецидив.

9. Не забравяме да пием витамин C. Витамин C под формата на ефервесцентни таблетки, освен че има ободряващ ефект, основно подпомага организма да поддържа нормални нива на телесна влажност и така кожата остава еластична и хидратирана.

10. Снабдяваме се с необходимите препарати против алергични реакции и ухапвания от насекоми. В чантичката си трябва да разполагаме с антихистаминов препарат и репелент с амоняк против ухапване от насекоми и медузи.
При ухапване, сърбеж и възпаление значително помага и крем с австралийско чаено дърво.

 

who is who

Мария Бадзакаки
Фармацевт
ул. „Панаги Цалдари“ № 85, Перистери
e-mail: mbatzakaki@hotmail.gr
Тел.: 697-6972311