Здраве

Show_vitamins_bg
Здраве

Хипервитаминозните есенни храни

Есенните промени на времето, в комбинация с „уморения“ от летни прегрешения организъм, ни правят по-уязвими на вирусите, които върлуват през този период. И все пак, правилният хранителен режим може да подейства превантивно на организма ни, защитавайки ни от есенните „неканени посетители“.
Лежерността на лятото обикновено ни отдалечава от какъвто и да е хранителен режим и тренировки, които спазваме през останалите сезони на годината. Този факт, в комбинация с ниското качество на храните, които често консумираме по време на лятната си отпуска, нарушават баланса на организма и увеличават нуждата от витамини и неорганични вещества по време на есенния период.
Както отбелязва диетологът-експерт по храненето Александра Кулури, приемането на съответните витамини е необходимо, тъй като тези повишени нужди не могат да бъдат покрити напълно само с правилен хранителен режим, качественото подобрение на диетата или увеличаването на количеството на приема на определени зеленчуци.
В същото време, имунната система трябва да се подготви за да посрещне повишените нужди през зимата. „Следователно през есенните месеци, подсилването на организма е по-необходимо, отколкото през който и да е друг сезон“, подчертава експертът.

Борбата със свободните радикали
Свободните радикали са вредни вторични продукти на естествения клетъчен метаболизъм и за развитието им в организма ни благоприятстват вещества като дима от цигарите, но и слънчевата светлина, на която обикновено сме изложени доста по време на лятната ни ваканция.
Въпреки факта, че свободните радикали изпълняват и някои полезни функции на имунната система, когато се намират в прекалени количества или на грешното място, могат да увредят здравите клетки, чрез един процес, който се нарича оксидация и за който се вярва, че е причина за развиването на някои болести, като ревматични, автоимунни заболявания, преждевременно остаряване, възпаления, Паркинсон и Алцхаймер.
Антиоксидантите са особено важни, тъй като могат да неутрализират свободните радикали и поради тази причина, според г-жа Кулури, могат да се окажат спасителни за организма ни, ако се погрижим да ги включим в хранителния си режим след отпуската.
Тялото ни произвежда естествени антиоксиданти за неутрализирането на свободните радикали, но това не винаги е 100% ефективно,  а същевременно, според диетолога, тази способност на организма намалява с времето.

Полезни есенни храни
Някои от най-подходящите храни, които могат да подсилят организма ни през есента, като същевременно действат като антиоксидант, са:

  • Семкови плодове, къпини, малини и др., тъй като са богати на антиоксидантни витамини А, С, Е, които спомагат за правилната сърдечно-съдова функция, както и в борбата с различните бактерии, като тези, които причиняват инфекции на пикочните пътища.
  • Боб: дребният червен и черен боб, но също и други видове, са важни източници на антиоксиданти.
  • Много видове ябълки (с кората) са богати на витамини. Паралелно с това имат силно противовъзпалително действие и антиалергични свойства, които се борят с общите инфекции и алергии, които настъпват през есенния период.
  • Авокадото също се нарежда сред есенните суперхрани, тъй като е особено здравословно, съдържа витамин В, К, Е и различни каротеноиди (една от главните категории естествени оцветяващи добавки, които имат важно действие на антиоксидант, защитавайки организма от свободни радикали).

Други плодове, които могат да се окажат изключително полезни през есента, са зелените и червените круши, суровите или сушени сливи и кивито.
И списъкът не свършва дотук! Както подчертава г-жа Кулури, в зеленчуците, които се срещат през есента и имат най-голямо съдържание на антиоксиданти, се нареждат артишокът, спанакът, червеното зеле, картофите (с обелката), сладките картофи и броколите.
Тиквата също е една много важна есенна храна, пълна с антиоксиданти, бета-каротин, витамин C и фолиева киселина. Дори и семките ù са важни за хранителния режим, тъй като са богат източник на цинк и омега-3 мастни киселиниМорковите са богати на бета-каротен, който увеличава произвеждането на слуз в дихателната система, действайки в комбинация с витамин А, който предпазва клетките на повърхността на дихателната тръба, като по този начин предпазва от навлизането на микроби и вируси.

Вижте тук есенните хранителни съзници, които защитават здравето ни:

 

who is who

Александра Г. Кулури
Магистър Диетолог – Специалист по храненето
Кандидат докторант в Университета в Крит
Адрес: Комнинон 75, Солун
Тел.: 23100-29176
www.kdiet.gr
e-mail: alexkoulou@yahoo.com