Здраве

Show_kala_lipara_part_a
Здраве

Добри мазнини: Съкровище за организма! – Част първа

Колкото и мазнините в последно време да са обект на обвинения, факт е, че те са хранително вещество, което е абсолютно необходимо за човешкия организъм. Това е така, защото те спомагат за терморегулацията на тялото, предпазват костите и вътрешните органи, като същевременно са и структурният скелет на клетъчната мембрана.
Приемът на мазнини е необходим за да имаме балансиран хранителен режим.
Разбира се, трябва да подходим внимателно що се касае както за качеството на мазнините, които приемаме, така и за тяхното количество.

„Добри мазнини“ срещу „лоши мазнини“
Чрез храната приемаме различни типове мазнини. Някои от тях оказват положителен ефект върху нашето здраве и затова се наричат „добри мазнини“. Мононенаситените и полиненаситените мастни киселини принадлежат към тази категория. От химична гледна точка, добрите мастни киселини са тези, които в своите молекули имат една (мононенаситени) или повече (полиненаситени) двойни връзки.
Увеличеният прием на „лоши мазнини“ се смята за увреждащ здравето. „Лошите мазнини“ са наситените мазнини и трансмазнините. И двата вида водят до увеличение на нивата на т.нар. „лош“ (LDL) холестерол и се свързват с появата на сърдечно-съдови заболявания, както и на някои видове рак. Съдържат се в храни като чипс, готови тестени изделия, напр. кроасан, пържените картофки във веригите за бързо хранене, пържените зеленчуци, които консумираме навън (напр. лучените кръгчета), маслото, сметаната и др.

Ползи за организма от действието на добрите мазнини
Мононенаситени мастни киселини: Приемът им в умерени количества води до увеличаване на нивата на т.нар. „добър“ (HDL) холестерол и понижаването на общия холестерол. Проведени изследвания доказват, че мононенаситените мастни киселини намаляват честотата на поява на сърдечно-съдови заболявания, като същевременно подобряват нивата на кръвната захар.
Полиненаситени мастни киселини: Действат в много и различни посоки. Най-важните от тях са, че помагат за развитието на мозъка, подобряване на имунната система, образуването на клетъчните мембрани и производството на хормони, които от своя страна са свързани с репродуктивната функция на организма. Също така, помагат за понижаване на нивата на общия и на „лошия“ (LDL) холестерол.

Източници на добри мазнини
Основен източник на мононенаситени мазнини е зехтинът. В малки количества, можем да ги открием и в други храни, като сусам, тахан, бадеми и орехи.
Полиненаситените мастни киселини се съдържат в зехтина, растителните маргарини и масла (напр. слънчогледово олио, соево масло, царевично масло), в мазните риби (напр. сьомга, сардини, скумрия и др.), в лененото семе и соевите продукти.
Тук е моментът да отбележим, че полиненаситените мастни киселини се приемат изключително чрез храната: в организма ни липсват подходящите ензимни системи, които са необходими за синтеза на полиненаситените мастни киселини и поради това не може сам да ги синтезира. Затова е необходимо да си ги набавяме чрез храната.

Запознайте се с добрите мазнини омега-3, омега-6, омега-9 и техните ползи за организма като кликнете тук:


who is who

Мелина Сифакаки
Специалист-диетолог BSc, MSc
Възпитаник на Университета „Харокопио“
Адрес: ул. „Мария Кюри“ № 24, пл. „Лау“, Керацини
Тел.: 210 4633433,e-mail: metavolizein2007@gmail.com