Здраве

Show_ponoi
Здраве

Болки в мускулите и ставите: Какво е тяхното значение?

Промяната на времето, наличието на тегло, което е извън нормалните граници, преумората на тялото в работата или вследствие на други дейности, като например физически упражнения, могат да доведат до проблеми в мускулите и ставите при хора от всякакви възрасти. По какъв начин можем да контролираме появата на такива болки и така да подобрим качеството на своя живот? Д-р Аристотелис Сидеридис, ортопед-хирург, ни дава всички тези отговори.
Човешките стави търпят голямо натоварване поради носенето на много тежки неща. Чувството на болка е често срещано в ставите, като причините са разнообразни, в зависимост от възрастта на пациента, отбелязва д-р Сидеридис.
В детска възраст болката често се дължи на бързия растеж на скелета и оттам на дисбаланса между меките тъкани (мускули – връзки) и костите (остеохондрити). При юношите, при които процентът на редовно спортуващите е много висок, най-често срещана причина са синдромите на прекомерното натоварване (тендинити, оток на костите, фрактури). При по-възрастните, 50+, основна причина за болката в ставите се явява дегенеративното им износване, известно още като остеоартрит, което се характеризира с разрушаването на хрущяла.
Накрая, при всички възрасти, причина за болки в ставите могат да бъдат хроничните артрити (ревматоиден, подагра и др.), бактериалните инфекции, както и други заболявания на съединителната тъкан (лупус, саркоидоза и др.). Също така, липсата на физически упражнения и слабостта на централните мускулни групи често предизвикват функционални болки в съседните стави, казва специалистът.

При смяна на времето…
Впечатляващ е фактът, че мнозинството пациенти усеща артритните болки да се усилват в зависимост от времето. Най-разпространена е теорията за атмосферното налягане, обяснява д-р Сидеридис: тялото бързо усеща ниското атмосферно налягане и поради това болките започват доста преди видимата промяна на времето. Също така, при пациентите, страдащи от хронични болки, рецепторите за болка са прекалено чувствителни и се активират от различни дразнители, свързани с времето (влажност, вятър и др.).

Други причини за болки в мускулите и ставите
Съвременният начин на живот оказва голямо влияние върху болките в ставите. От една страна, голяма част от хората работят седнали и се движат съвсем малко през деня. В тези случаи често се наблюдава затлъстяване, зле развита или недоразвита мускулна структура, а оттам и предразположеност към лесно нараняване, дори и при много леки натоварвания. Медалът обаче има две страни, отбелязва специалистът, особено през последните години, с популяризирането на тичането и прекомерните редовни тренировки още от ранна възраст, синдромите на прекомерното натоварване – преумора се увеличават все повече и повече. Във всички случаи, краен потърпевш са ставите, които се износват преждевременно, а оттам идват и болките. Стресът също утежнява тези състояния, както точно ни описа по повод времето д-р Сидеридис. Рецепторите за болка са особено чувствителни при хора, подложени на стрес. Това, от своя страна, създава проблем, тъй като често симптомите на болка се усилват.
Освен това, тежките професии, при които често се вдигат товари, стои се дълго в изправено положение, има силно натоварване на мускулите и чести леки травми (напр. заетите в строителството, селското стопанство, шофьори, продавачи и т.н.) със сигурност предизвикват сериозни проблеми на ставите, добавя специалистът. Работата в седнало положение, също така, при която често липсват ергономични условия (напр. подходящ стол, лошо разположение на компютъра и т.н.), също са предразполагащ фактор при широк спектър от професии, като банкови служители, офис-служители, програмисти, лекари и др.
Важна роля играе и структурата на тялото, като напр. затлъстяването, както и липсата на физически упражнения. Когато човек има добре развита мускулна структура, е готов да понесе по-големи натоварвания или лоша позиция на тялото за по-дълго време, без това да представлява риск, казва д-р Сидеридис.

„Белезите” на болката
Специално ставите предупреждават за наличието на заболявания на съединителната тъкан, които, както е добре известно, засягат множество системи (дихателната, сърдечно-съдовата, бъбреците, червата). Както разяснява специалистът, такива заболявания са псориазис, саркоидоза, възпаление на червата и много други.
Също така, при някои неврологични заболявания може да се наблюдават симптоми в ставите, като, за съжаление, нерядко в тези случаи на вече доста късен етап се намират и туморни образувания.

Последици за ежедневието
Хроничните болки в ставите са много тежък проблем. Явяват се пречка за участие в спортни или други любими дейности, а често дори за елементарно придвижване или изпълнение на ежедневните задачи. Много от хората, които страдат от болки в ставите, се затрудянват да шофират, да стоят дълго време в едно и също положение или да се изкачват и слизат по стълбите.
В допълнение към телесното натоварване, често е налице и психическо такова, отбелязва д-р Сидеридис. Появата на депресия редовно се свързва с хроничната болка, тъй като пациентите избягват обичайните си дейности, отчуждават се от своята социална среда, използват прекалено много медикаменти и имат ниски резултати във всички области.

Вижте как да подобрите Вашето ежедневие и да се освободите от болката, като натиснете:

 

 

who is who

Емануил Т. Папакостас
Аристотелис С. Сидеридис
Д-р Йоанис Терзидис
Ортопед-хирурзи

«Частната поликлиника по ортопедична хирургия, спортни заболявания и възстановяване (TheMIS) е мястото, където срещат своите научни интереси ортопед-хирурзите Емануил Папакостас, Аристотелис Сидеридис и Йоанис Терзидис.
Общият знаменател на групата е непрекъснатото научно търсене на нови техники и ефективни терапевтични методи. Имат интереси както в областта на конвенционалната рехабилитация, при която се обръща особено внимание на иновативните методи на лечение и лечебната физкултура, така и в областта на неинвазивната хирургия, съчетана с пълно постоперативно възстановяване и следването на специални терапевтични процедури.
Богатият спортен опит на групата е послужил за създаването на TheMIS sports clinic и на TheMIS sports medicine с издаването и оценката на специална здравна карта за спортисти (Карта на спортист) и лекарско досие, с което се доказва годността за извършване на дадена спортна дейност от спортисти или спортуващи.
Колективът се допълва от широка гама лекари-специалисти в различни области, квалифицирани физиотерапеви,  специалисти по ергофизиология, преподаватели по физкултура и учени от областта на спортната медицина.»

Частна поликлиника по ортопедична хирургия, спортни заболявания и рехабилитация//THEMIS
ул. „Адриануполеос“ № 6, 55133 Каламаря - Солун
Тел.: 2310 250101, 2310 223113, Факс: 2310 390011
Електронна поща: info@the-mis.gr
www.the-mis.gr