Здраве

Show_ponoi_symvoules
Здраве

Болки в мускулите и ставите: Как може да се освободим от тях?

Физическите упражнения
Физическите упражнения помагат особено при случаи на болки в мускулите и ставите. Съдействие от страна на лекар, физиотерапевт и треньор би бил идеалният вариант за създаване на индивидуална програма за всеки отделен пациент. Тренировките по аеробика със силови упражнения, плуване, статични упражнения, ходене – всичко може да намери приложение, но само след изследване на всеки конкретен случай и пациент. Не всички тренировки са подходящи за всеки, подчертава специалистът.
Често гимнастиката може да увеличи болките в ставите, когато не са взети предвид индивидуалните особености на конкретния пациент. Погрешна и прибързана загрявка, неподходяща програма, неподходяща екипировка (напр. обувки) и недостатъчно възстановяване след упражненията могат да влошат проблема, предупреждава лекарят.

Храненето
Хранителният режим играе изключително важна роля на всички нива. Балансираният прием на протеини, мазнини, калций, магнезий, витамин Д, както и множество други фактори, спомагат за поддържане структурата на костите. Освен това, правилното телесно тегло изисква внимание за това колко калории примаме и с какво се храним.

Намаляване на болките
Основна предпоставка за намаляването на мускулните и ставните болки е да се установи причината за тяхната поява. В сътрудничество с лекуващия лекар и след провеждане на необходимите диагностични изследвания, проблемът до голяма степен е преодолим, споменава специалистът.
Същевременно, всеки може да идентифицира факторите в своето ежедневие, които биха спомогнали за появата на болки в ставите и мускулите, и да ги огранични. Така например, може да подобрите своя матрак, стол в офиса или колата, като използвате специална възглавница, и това да въздейства благоприятно на болките в кръста. Освен това, поставянето на монитора и компютъра на подходящо място предотвратява появата на болки във врата, а носенето на анатомични обувки или стелки предпазва колената и глезените от излишно натоварване, отбелязва д-р Сидеридис.
Накрая, редовните и подходящи упражнения, както бе отбелязано, предпазват цялото тяло, ставите и мускулатурата.
Освен това, ако се касае за особено тежки случаи, незаменима помощ биха могли да окажат и близките на пациента. Подобряването на ергономичните условия на живот, както бе описано по-горе, посещаването на терапевтични процедури, психологическата подкрепа и насърчаването към търсене на помощ от специалист и редовно правене на физически упражнения, могат да се окажат от ключово значение за състоянието на пациентите, страдащи от хронични болки в мускулите и ставите, подчертава лекарят.

 

who is who

Емануил Т. Папакостас
Аристотелис С. Сидеридис
Д-р Йоанис Терзидис
Ортопед-хирурзи

«Частната поликлиника по ортопедична хирургия, спортни заболявания и възстановяване (TheMIS) е мястото, където срещат своите научни интереси ортопед-хирурзите Емануил Папакостас, Аристотелис Сидеридис и Йоанис Терзидис.
Общият знаменател на групата е непрекъснатото научно търсене на нови техники и ефективни терапевтични методи. Имат интереси както в областта на конвенционалната рехабилитация, при която се обръща особено внимание на иновативните методи на лечение и лечебната физкултура, така и в областта на неинвазивната хирургия, съчетана с пълно постоперативно възстановяване и следването на специални терапевтични процедури.
Богатият спортен опит на групата е послужил за създаването на TheMIS sports clinic и на TheMIS sports medicine с издаването и оценката на специална здравна карта за спортисти (Карта на спортист) и лекарско досие, с което се доказва годността за извършване на дадена спортна дейност от спортисти или спортуващи.
Колективът се допълва от широка гама лекари-специалисти в различни области, квалифицирани физиотерапеви,  специалисти по ергофизиология, преподаватели по физкултура и учени от областта на спортната медицина.»

Частна поликлиника по ортопедична хирургия, спортни заболявания и рехабилитация//THEMIS
ул. „Адриануполеос“ № 6, 55133 Каламаря - Солун
Тел.: 2310 250101, 2310 223113, Факс: 2310 390011
Електронна поща: info@the-mis.gr
www.the-mis.gr