Хранене

Show_varos
Хранене

Регулиране на теглото & добро здраве: Как да ги постигнем?

Регулирането на теглото представлява сериозна пречка за мнозина в днешно време. Начинът ни на живот е предимно заседнал, в резултат на което не изразходваме енергия при изпълнение на ежедневните си дейности. От друга страна, храната се е превърнала в източник на удоволствие, което ни кара да ядем все по-често, в големи количества или да консумираме храни, бедни на хранителни вещества.
Специалистът-диетолог Георгия Зиогу отговаря на нашите въпроси и разяснява проблемите, свързани с „контрола на теглото”.
Изключително лесно е да се създадат затруднения при регулирането на теглото, тъй като на едната страна на везната е нашето здраве, красивото и здраво тяло, а на другата – консумацията на храна, която ни служи не само за оцеляване, но ни доставя и удоволствие.
И при все че живеем във време на изобилие, при което няма ограничения в храните и избора им, при по-голямата част от населението се наблюдава липса на основни хранителни вещества, като витамини, минерали и микроелементи, отбелязва специалистът.
Изправени сме пред проблем (запазване на нормално тегло и добро здраве), с който трудно можем да се справим сами, в резултат на което се проваляме, търсейки „магически решения”, а в действителност нещата са значително по-прости.

Факторите, които следва да регулираме, когато искаме да отслабнем или просто да запазим постигнатото нормално тегло според г-жа Зиогу са следните: хранене, физически упражнения и правилен прием на хранителни вещества. По този начин ще имаме необходимите средства, за да може имунната и ендокринната ни системи да функционират нормално и да имаме сияйна кожа. Теглото се регулира на 70% от храненето и на 30% от физическите упражнения. Това на практика означава, че колкото и да спортуваме, ако не внимаваме с какво се храним, тялото ни няма да може да запази нормалното си тегло. Въпреки желанието ни да ядем каквото и колкото ни се поиска, това не бива да се случва. Като цяло имаме грешна представа що се отнася до това колко енергия изгаря нашето тяло. „Едно от нещата, които непрекъснато повтарям на пациентите, поискали моя съвет, е, че всичко оказва влияние и нищо не може да се консумира без ограничение. Дори консумацията на вода, ако преминем определена граница, може да окаже отрицателно влияние върху нашето здраве” – коментира г-жа Зиогу.

Регулирането на теглото е пряко свързано с консумацията на храна. Ако приемаме големи количества (т.е. повече калории) отколкото изхразходваме, тогава тялото ще складира излишъка под формата на мазнини, в резултат на което се увеличава и телесното тегло. Ако пък приемаме по-малко калории, отколкото изразходваме, тогава тялото ще използва енергия от създадените резерви, т.е. от мазнините в тялото, за да може да функционира нормално. Така се намалява и теглото.

Дотук всичко изглежда много просто, но според специалиста важни са следните въпроси: Колко по-малко да ядем? Какви храни трябва да консумираме, за да сме здрави? Как можем да се храним здравословно, като по цял ден сме извън дома, на работа? Има ли значение откъде идват калориите, от сладкиши, зеленчуци, плодове или от каквато и да е храна? Всички тези въпроси са важни и отговорът им не е еднозначен. Най-същественото, което всеки диетолог трябва да вземе под внимание, са индивидуалните нужди на всеки човек, съобразно това какво е неговото ежедневие, подчертава г-жа Зиогу.

Индивидуален подход
И така, ако някой има физически активно ежедневие, спортува и работата му също изисква изразходването на енергия, тогава има нужда и от повече витамини, микроелементи и аминокиселини. В такъв случай, може да консумира по-големи количества храна, в комбинация с помощта на витамини C и Е, които имат антиоксидантен ефект или на някои аминокиселини, които са необходими за функционирането на епителните клетки и възстановяването на мускулната тъкан.
Ако някой извършва предимно интелектуална дейност или иска да подсили сърдечно-съдовата система, тогава задължително трябва да приема храни, богати на омега-3 мастни киселини, но в такива количества, които да задържат теглото в нормални граници. Когато, обаче, поради естеството на ежедневието ни, не е лесно редовно да консумираме храни, богати на омега-3 мастни киселини, тогава идват на помощ хранителните добавки с омега-3 или рибено масло, казва специалистът.
Ако някой иска да яде сладки неща и фаст фууд, е възможно да запази своето тегло, като консумира много малки количества. Но това, при всички положения, ще доведе до липса на витамини, минерали и други хранителни вещества, които ще трябва да се набавят чрез мултивитаминни хранителни добавки. В обобщение, може да кажем, че има огромно значение откъде идват калориите, които консумираме. Всичко е въпрос на воля. Ако някой иска да се храни здравословно и да има нормално тегло, може много лесно да организира своето ежедневие съобразно това, с помощта и под ръководството на специалист-диетолог.
Много често си мислим, че се храним здравословно. Въпреки това хранителните навици на всеки са различни. „Под хранителни навици разбираме тези, които всеки е създал у себе си още от ранна детска възраст”, отбелязва г-жа Зиогу. „Много често чувам хора да се оплакват, че цял живот са на диета, нещо което може и да не отговаря на действителността. Здравословният подбор на храните, които консумираме, и определянето на правилните количества, които приемаме, за да запазим нормално телесно тегло не е лишение, нито диета –  това е просто здравословно хранене!”, обяснява специалистът.
Също така, едни са калориите, от които има нужда средностатистическият човек, за да запази да кажем тегло от 60 килограма, и съвсем други, за да запази тегло от 70 килограма. Т.е. съобразно поставената цел, трябва да приемем, че се променя и нуждата от калории. Разбира се, регулирането на теглото става по-лесно, когато здравословното хранене е съчетано с физически упражнения.
Обикновено надценяваме количеството изразходена енергия и подценяваме приема на храна. Мислим си, че като правим един час физически упражнения сме изразхдовали толкова калории, че после можем да ядем каквото си поискаме, без проблем. Това обаче според г-жа Зиогу е една голяма заблуда.
Хората много често тръгват на фитнес, за да отслабнат, а като краен резултат става точно обратното. В допълнение следва да отбележим, че телесната структура е от изключителна важност за определянето на това кое тегло е нормално. Коренно различно е някой да тежи 60 килограма с 30% мазнини, а друг да тежи пак 60 килограма, но с 22% мазнини, тъй като 1 килограм мазнини има три пъти повече обем, отколкото 1 килограм мускулна маса.

Ролята на физическите упражнения
Доказано е, че регулирането на теглото и намаляването на процента мазнини в тялото се случва, когато храненето е съчетано с физически упражнения. Под физически упражнения следва да се разбира не само ходенето на фитнес. Ходенето пеш, джогингът са също толкова ефективни, и специално в страна като Гърция, където климатичните условия и природата са благоприятни, спокойно упражнения могат да се правят и навън, сред природата. Ходенето и джогингът, в комбинация с индивидуална програма, според нуждите на конкретния човек, могат да доведат до по-доброто усвояване на кислорода от тялото, а оттам и по-лесното и бързо изгаряне на калориите, подчертава специалистът. Индивидуалната програма има за цел оформянето на онези части от тялото, в които се наблюдават повече мастни натрупвания. Освен това се синтезира ендорфин, известен като хормон на щастието, в резултат на което се подобрява и настроението.

Изключително важно е упражненията да бъдат системни. Оптималният вариант е 30 до 60 минути, 4-5 пъти седмично. Добре е да знаем, че оптимален е сърдечният ритъм в рамките на 60%-70%. Това на практика означава забързано ходене в такова темпо, че да можем да се изпотим. При всички случаи крайната ни цел, според г-жа Зиогу, са 8 000 крачки дневно, които представляват минимума, за да се радваме на добро сърдечно здраве, да се предпазим от поява на захарен диабет, да намалим нивата на липидите в кръвта, както и да подобрим дишането.

Разбира се, ако искаме да постигнем по-бързо резултат, тогава ни трябва хранителна добавка със свързана линолова киселина или с екстракт от зелен чай или зелено кафе. В случай че проблемите с теглото се дължат на хормонално разстройство, като например поликистозни яйчници при жените, тогава полезна би била хранителна добавка с инозитол.

При всички случаи е необходимо да се обърнете към диетолог или лекар, както и към треньор, които да Ви помогнат в поставянето на правилните цели и задачи за постигане на желаното телесно тегло. В крайна сметка всичко е въпрос на приоритети. „Направете здравето си приоритет и променете начина си на живот, кажете сбогом на старите навици и приемете Вашето ново „аз”!” – ни съветва специалистът.

 

who is who

Георгия Зиогу
Специалист-диетолог
ул. „Ангелу Метакса” № 16, Глифада, П.Κ. 16675
Τел.: 215 5015948, Моб.: 6984510753, www.newme.gr