Здраве

Show_ypnos_10-symboules_548x326
Здраве

Съвети за… сладки сънища!

Сънят е толкова важен за организма, колкото кислорода, храната и водата. Една трета от живота ни преминава в сън, като това е нормален процес, необходим на нашето физическо и психическо здраве. Лошият сън - било то количествено или качествено - има сериозни последици върху функционирането на сърдечно-съдовата, имунната и нервната система, но също така и върху паметта, способността за учене и дори върху нашето социално поведение. Д-р Панайотис Триантафилакис, общопрактикуващ лекар, ни съветва как... да спим сладко и да подмладяваме тялото си.

1. Избягваме алкохолни напитки и кофеин преди лягане
Напитките преди сън може да са приятни, но за съжаление могат да доведат до по-неспокоен сън. Алкохолът всъщност нарушава някои от най-важните процеси, които се случват в мозъка, като затвърждаването на паметта. Кофеинът се счита за „враг“ на съня и освен в кафето той се съдържа в чая, в някои от безалкохолните напитки и дори в алкохола.

2. Събуждаме се рано
Ставането рано може да бъде едно от решенията. Да се излагаме на сутрешната светлина, доколкото можем повече, тъй като е доказано, че това стабилизира режима на съня/събуждането на човешкото тяло. Създавайки ежедневие, в което се събуждаме рано и поемаме светлината на деня, биологичният ни часовник ще се приспособи към по-ранно заспиване, освобождавайки ни от неспокойните нощи.

3. Забравяме за нашите притеснения
Посвещаваме един час всяка вечер, за да размишляваме, релаксираме или дори да се помолим. Важно е да се опитаме да се освободим от мислите и тревогите, които се натрупват през деня, тъй като те могат да повлияят както на началото, така и на запазването на нашия сън.

4. Спортуваме
Независимо дали плуваме, бягаме или правим йога, редовният спорт може да доведе до добър нощен сън. Най-добре е да спортуваме около 6 часа преди лягане, тъй като тялото ни остава загрято в продължение на няколко часа след интензивна тренировка, което предизвиква безсъние.

5. Спортуваме… малко повече
Онези, които имат нещо по-… „пикантно“ наум, имат право, тъй като сексът се счита за  добър начин да поспим добре след това. Трябва да имаме предвид, че и сексът може да се приеме като вид упражнение.

6. Изпиваме една гореща напитка
Половин час преди лягане можем да изпием една гореща млечна напитка, докато четем книга по наш избор. Билковите напитки без кофеин са добър избор, ако ги консумираме с мярка, за да не причинят стомашно-чревни разстройства.

7. Слушаме успокояваща музика
Успокояващият звук на музиката е добър начин да си починем. Всичко по-интензивно обаче, може да има обратен ефект. Музиката може да има благоприятен ефект върху тялото и психиката, като често се използва като допълнение, особено по отношение на релаксацията. Звуците на природата (напр. морски вълни, поточета, листа на дърво) или музика без бас и ударни инструменти, могат да помогнат ефективно.

8. Слагаме далече мобилните телефони и изключваме светлините
Ако си лягаме с мобилния си телефон в ръце, не трябва да се чудим защо заспиваме бавно. Екранът на мобилния телефон предизвиква напрежение. Освен това, много хора се разсейват от светлините, дори от нещо малко, като например светлината от компютъра. Така че преди да си легнем, трябва да изключим всички светлини, особено тези, които се намират на тавана и осветяват отгоре, и да премахнем всичко, което може да ни разсее. Също така, ако спим с отворени завеси или щори, това помага заспиването и събуждането да се регулират от естествената светлина.

9. Регулираме часовете за сън
Тялото е механизъм, който работи по определен начин. Ако се погрижим всеки ден да заспиваме по едно и също време, тялото ще свикне. Въпреки че в началото може да изглежда трудно, малко по малко ще започнем да заспиваме по едно и също време всеки ден, без проблем. Достатъчно е да си лягаме по едно и също време всеки ден и да се опитваме да сме спокойни.

10. Отдаваме значение на дишането си
Бавните и дълбоки вдишвания преди сън ще ни помогнат да премахнем стреса от изминалия ден и да подготвим тялото си за спокоен сън. Затваряме очи и лягаме по гръб, фокусирайки вниманието си върху дишането. Вдишваме през носа и бавно освобождаваме въздуха през устата си. Това просто упражнение се основава на медитацията и ни помага да се успокоим, „изчиствайки” ума си от това, което ни ангажира.

Използваме хранителни добавки
Ако много се затрудняваме, съществуват някои полезни витаминни добавки, които имат благоприятно влияние върху съня и могат да бъдат от голяма полза, като мелатонин, триптофан, магнезий, валериан, витамин В12 и др.

 

who is who

Д-р Триантафилакис Панайотис
общопрактикуващ лекар
Делфи 18, Перистери
Тел: 210-5744747, 6945-371948
e-mail: triantafyllakispanos@gmail.com