Здраве

Show_kryologima-_-gripi_548%cf%87326
Здраве

Храната ни защитава

Балансираната диета може да ни осигури силна имунна система. В нея основно място заемат антиоксидантните храни, които като цяло укрепват организма и се борят с вирусите. Такива храни са:

• Мазните риби (сардини, сьомга, скумрия, пъстърва и др.) и ядките (фъстък, сусамово семе, ленено семе и др.) Съдържат омега-3 мастни киселини, които помагат за тонизиране на организма, както и за доброто настроение. Мазните риби съдържат витамин D, който е много важен за доброто ни здраве.
• Суровите червени и зелени чушки, киви, броколи, ягоди, лимон и портокали съдържат витамин С, който е един от най-добрите съюзници на организма срещу вирусите.
• Яйцата, рибата и черният дроб съдържат витамин А, докато морковите, сладкият картоф, доматът и спанакът съдържат бета-каротин, предшестващата форма на витамин А, който също допринася за защитата на организма.
• Зехтинът и тъмните листни зеленчуци са източници на витамин Е, които осигуряват доброто функциониране на имунната система.
• Мекотели, зърнени храни, месо, ориз, слънчогледови семки и др., те съдържат селен, докато миди, говеждо, агнешко, черен дроб, тиквени семки, орехи и бобови култури съдържат цинк. Селенът и цинкът са два микроелемента, които повишават защитните сили на организма.
• Също така имунната система засилват: мед (с неговите антибактериални свойства), чесън и пробиотици (обикновено ферментирали млечни продукти, които доставят на организма полезни бактерии, които се борят с различни вируси).

А хранителните добавки могат да помогнат да се засили действието на храни, които помагат на тялото да се предпазва от грип и настинки. Витамините А, С, както и витамините В и D поддържат имунната функция.
По-специално, приемането на добавки с витамин С е алтернатива, когато не получаваме достатъчно витамин С чрез храната, а добавките, съдържащи цинк, също се смята, че помагат за борба с настинката и грипа. И накрая, приемът на мултивитаминни добавки се препоръчва за тези, които не се хранят баласнирано и следователно са по-податливи на настинки и грип.

Превенция
Тъй като вирусите, които предизвикват настинка и грип се предават при контакт с ръце и слюнка, пренасяща се във въздуха чрез кашляне и кихане, измиването на ръцете с топла вода и сапун е важна предпазна мярка, както и да избягваме да докосваме очите или носа си с ръце.
Грижим се също така да включим упражнения в ежедневието си (напр. 30 минути бързо ходене или колоездене, йога и т.н.), тъй като това играе важна роля за подсилване на имунната система, но и за общото ни здраве. Като част от превенцията, ние също трябва да се опитаме да спим добре. Продължителността и качеството на съня имат пряко влияние върху имунната система.
И за да запазим организма си през грипния сезон, препоръчително е да избягваме прекалено много захар, алкохол и дори стрес, който обикновено изключва защитните ни сили. Добрата хидратация също се оказва критична, чрез консумацията на възможно най-много течности - вода и сокове.
Някои групи хора е добре да се ваксинират вкяка година срещу грип, тъй като са по-уязвими и са изложени на по-голям риск от усложнения, като пневмония.
Обикновено най-доброто време за ваксинация е през октомври или ноември, след консултация с личния ни лекар. Групите, които се препоръчват за ваксинация, са деца или възрастни с хронични проблеми със сърцето или белите дробове, хората, живеещи в институции или други места, където се предлагат дългосрочни грижи, деца или непълнолетни с диабет, бъбречни заболявания, анемия или проблеми с имунната система, бременни жени с високорискови заболявания, но и хора над 50 години.                  И, разбира се,  изключително важна е ваксинацията при здравни специалисти.

 

Научете повече за настинките и грипа като кликнете тук:

  • Свързани въпроси