Красота

Show_trixoptosi
Красота

Косопад: Защо ми пада косата?

Косопадът е особено интензивен през пролетта и есента и почти винаги предизвиква тревога и стрес колкото при жените, толкова и при мъжете. Той причина ли е за притеснение?

Специалистите махат пръст отрицателно, твърдейки, че обикновено всеки ден от главите ни падат около 50-100 косъма, а през пролетта и есента, косопадът достига горната си граница, т.е. до 100 косъма дневно. Макар точните причини за сезонния косопад да не са абсолютно изследвани, за възможна причина се изтъкват промените в нивата на хормоните – пролактин и мелатонин, заради вариациите в силата на слънчевата светлина. Става дума за фактори, които изглежда предизвикват изменения в жизнения цикъл на косите.

Оредяването на косата може да се дължи също на хоронални смущения (хипотиреоидизъм, менопауза), на употребата на определени лекарства, на „брутални” диети, водещи до недостатъчност на протеини, въглехидрати, минерали, витамини и пр., на хронични болести, както и в резултат от силен стрес.

Косопадът води до силни емоционални и психически последствия. Нека не забравяме, че богатата коса се свързва с младостта и жизнеността, а плешивостта символизира тяхната загуба.

► Видове алопеция

Най-срещаният вид на не цялостната алопеция е андрогенна (обикновена плешивост), предизвиква се от действието на андрогените – най-вече от тестостерона – върху фоликулите на космите. Наследствеността до ден днешен е единствената доказана причина за този тип алопеция. Дължината на косата, себореята (омазняването) или употребата на каска или фуражка – противно на съществуващото мнение – не са отговорни за андрогенетичната алопеция.

Друг вид алопеция, която не се среща толкова често, е гнездовият косопад. Пациентите могат да бъдат жени и мъже на всякаква възраст. Ненадейно при тях се появяват едно или няколко кръгли „гнезда” върху скалпа, а кожата си остава същата. В най-напредналия стадий на цялостната алопеция ареата се наблюдава загуба на всички косми колкото от косата, толкова и по веждите и миглите.

За андрогенетична се смята и алопецията от дърпане, която се получава при механично скубане на косите и се среща обикновено при жени, които се връзват на конска опашка или плитки, дърпайки доста силно косата си назад.

Много жени се оплакват от повишаване интензитета на косопада през първите 3-6 месеца след раждане, а други се сблъскват с този проблем при започване или спиране на противозачатъчни хапчета.

Накрая, алопеция тоталис е най-рядко срещаната и се дължи на автоимунни заболявания, изгаряния, както и на бурсит.

Всеки път, когато остават коси в… ръцете ни, кошмарът на косопада се изправя пред нас. Не се паникьосвайте! Трябва да посетите дерматолог, за да се установи причината за проблема и ще Ви се предложат разрешения.