Здраве

Show_polyvitamines_site
Здраве

Кой мултивитамин е подходящ за теб?

Много хора смятат, че всички мултивитамини са еднакви. Tова обаче не е вярно, тъй като нуждите на двата пола са различни, също и специфичните нужди на всеки организъм според възрастта, различават се и по състав и т.н.
„Основното, по което се разграничават мултивитамините, е тяхното съдържание. Може един мултивитамин просто да осигурява минималното референтно количество от едно вещество, за разлика от друг мултивитамин, който съдържа оптимални нива на витамини, минерали и микроелементи, „свързани“ с хранителна среда, подходяща за усвояване. Също така, има мултивитамини със синтетични съставки и други с естествени съставки. Всичко, изброено по-горе, разграничава усвояването, както и ефективността“, обяснява експертът Магдалини Селаникли, мениджър регулаторни въпроси в компанията ISO-PLUS S.A.

Разлики на база възрастта
Известно е, че всяка възраст има своите уникални хранителни - и не само - изисквания. Различни са хранителните нужди на едно дете, където целта е здравословното развитие, други са нуждите на възрастен, където основната цел е благосъстоянието и различни са нуждите на една жена в менопауза, където основните цели са здравето на костите и хормонално здраве. „При качествените добавки принципът „един размер е подходящ за всички“ не важи“, подчертава г-жа Селаникли.

Обичайните възрастови групи, по които се разделят мултивитамините, са:

  • Деца (над 3 години) и до юношеството
  • Възрастни
  • Бременни и кърмещи
  • Над 50-годишна възраст
  • Разделяне според конкретната нужда, напр. за повече енергия, за мозъчните функции.

Разлики на база пол
Експертът твърди, че що се отнася до храненето, е подходящо да се направи разграничение по отношение на пол, тъй като например жени и мъже в репродуктивна и нерепродуктивна възраст имат различни нужди. „При мултивитамини,  насочени към мъжкото здраве, предимство биха имали, освен основните свойства на витамините, елементи за здравето на простатата, сърцето и т.н. При мултивитамини, насочени към женското здраве, приоритетът ще бъде осигуряването на здравословна хемопоеза заради менструацията, хормонално здраве и изграждане на достатъчно костна маса“, обяснява тя.
Покриват се обаче и по-специализирани нужди на дори един и същи пол, както са например нуждите на една бременна жена. В такава специфична категория имаме нужда от мултивитамини на базата на европейските и международните директиви  за оптимално хранене на бременните жени. „Особено в тази категория, мултивитамините спомагат за това  да не „натоварим“ бременната жена с много различни опаковки, една за желязо, една за фолиева киселина, една за калций, магнезий и т.н., и тя да се чувства „болна“, по време на консумацията. За разлика от тях, когато задоволяването на хранителните нужди се ограничава до 1-2 таблетки, съобразяването с консумацията е по-добро“, казва г-жа Селаникли.

Изборът на правилния мултивитамин
Какво трябва да знаем, за да изберем правилните мултивитамини? В допълнение към хранителни вещества, които трябва да покрием, според нуждите на пола, възрастта или всяка конкретна ситуация, в която се намираме - както видяхме по-подробно горе - ще трябва да обърнем внимание и на някои други въпроси, които определят идентичността на продукта, който избираме. „Ще започнем с избора на  отговорна компания, с качествени продукти и с прозрачност в етикетирането.
Етикетът на един продукт по закон трябва да изброява всички съставки, активни и добавени, както и тяхната роля, количествата и количеството в процент, който се съдържа според предложеното в ЕС референтно количесто. Също така, продуктът трябва да има споменатата по-горе информация на български и да е сертифициран в  ЕМЕА,“ казва г-жа Селаникли, като подчертава още, че основният ни и стабилен съюзник в избора на подходящи мултивитамини и други добавки, е винаги здравният специалист.