Здраве

Show_ioseis
Здраве

Есенни вирусни заболявания: Настинка срещу грип

Вирусните заболявания през есента са проблем за много хора. Затова най-важното е да знаем как можем да се предпазим от тях.
Превенцията на вирусните заболявания може да бъде постигната по различни начини. Умерените физически упражнения, например, могат да спомогнат за предотвратяването на най-често срещаните инфекции на горните дихателни пътища, тъй като подобряват функционирането на имунната система. Изследванията показват, че, особено когато става дума за зимните вируси, засягащи дихателната система, хората, които поддържат физическата си форма страдат по-рядко от настинка, в сравнение с тези, които не правят упражнения.
Специалистите препоръчват умереното физическо натоварване (напр. бързо ходене) в продължение на половин до един час дневно, през повечето дни от седмицата. Гимнастиката увеличава издръжливостта срещу вирусите и инфекциите, тъй като предизвиква освобождаване на клетки от имунната система в кръвта.
Друг ефективен начин за превенция е внимателният избор на хранителен режим. Това е така, тъй като правилната храна подсилва защитата на организма. Тук е мястото да отбележим, че витамините и храните, които ще споменем по-долу действат комплексно в рамките на един балансиран хранителен режим.

Настинка
Обикновената настинка е най-често срещаният вид инфекция на дихателната система, която е изключително заразна. Често се бърка с грипа, като разликата е, че се предизвикват от различни вируси и настинката протича по-леко. Заразяването става основно по въздушно-капков път, при разговор с болен, кашляне или кихане, или чрез допир с ръце на заразени вещи.
Обикновената настинка може да се дължи на множество различни вируси, между които най-разпространени са риновирусите. Поради факта, че болният придобива имунитет само към конкретния вирус, с който се е заразил, е възможно през един и същ сезон да се разболеем повече от веднъж (като всеки път ще сме жертва на различен вирус). Заболяването има сезонен характер, като пикът му е през есенните и зимните месеци, както и с идването на пролетта.
Лечението е симптоматично, тъй като не съществува терапия, насочена към самите вируси, причинители на настинката. Освен облекчаване на симптомите, се цели и предотвратяване на евентуалните усложнения, които може да има болестта. Препоръчва се почивка, прием на много течности, предписват се антипиретици и понякога капки за нос или отхрачващи средства. Важно е да се отбележи, че антибиотиците нямат място при лечението на обикновената настинка, тъй като те се борят не с вирусите, а с бактериите.

Грип или настинка?
Много често е трудно да различим дали имаме настинка или грип. Има, обаче, определени признаци, които могат да са ни от полза за тяхното различаване.
Симптомите на грипа си приличат с тези на настинката. Започват, обаче, по-рязко и силно, с много висока температура, силни болки в кръста и мускулите, кашлица, изпотяване и треска, като е възможно да се появят проблеми и в храносмилателния тракт (диария, повръщане).
Голямата разлика между настинката и грипа се състои във факта, че при грипа болният се чувства по-зле поради по-тежките симптоми, които траят 3-5 дни и после отслабват, а човек не може лесно да стане от леглото. При някои хора (в много млада или напреднала възраст, или с по-слаба имунна система) е възможно да се появят усложнения като пневмония, остро възпаление на средното ухо, остър бронхит и др.).

Превенция

Специалистите препоръчват болните да си почиват вкъщи, да се приемат много течности, обезболяващи и противовъзпалителни средства, които помагат за облекчаване на високата температура и болките в мускулите, като винаги преди да вземете даден медикамент трябва да се консултирате с личния лекар. Също така се предписват капки за нос, препарати против кашлица, антисептични разтвори за гаргара или таблетки за смучене за гърло. Срещу грипа има и специални медикаменти. Антибиотици трябва да се приемат само при наличие на бактериална инфекция, а противовирусните лекарства трябва да се приемат през първите 48 часа от началото на болестта.
За да се ограничат възможните усложнения, пациентите, които принадлежат към рискова категория, трябва да се имунизират против грип навреме (напр. лица над 60 годишна възраст, работещи в здравни заведения, деца и възрастни, страдащи от хронични заболявания, бременни и др.).
Всеки човек се заразява от вирусни заболявания средно между 3-4 пъти годишно, като симптомите са почти същите като при грипа. Особено през зимните месеци вирусните заболявания може да следват едно след друго през кратки интервали, така че болният да си мисли, че става въпрос за едно и също заболяване. В тези случаи е необходим преглед и консултация от лекар или фармацевт.
Както вече споменахме, безразборната употреба на антибиотици в дългосрочен план може да доведе до появата на бактерии, които са резистентни на антибиотиците, които сме приемали. В този смисъл е важно да внимаваме и да си „пазим патроните“, които имаме на наше разположение, и да ги използваме разумно, за да можем и в бъдеще да сме в състояние да се справим с бактериалните инфекции.

 

Вижте тук как може да предпазите себе си и Вашите деца от есенните вирусни заболявания: